Aldi Utrecht opent vandaag supermarkt zonder kassa’s

Leestijd: 3 minuten

Dinsdag 19 juli 2022 -12:05 – Bron: Aldi – Beeld: publiek domein
  -Utrecht/Culemborg- De boodschappen zijn duur, dat is al geen nieuws meer. Maar wat wel nieuw is en er wel aan zit te komen is de supermarkt 2.0 en die kent geen kassa of cassière meer ! Vandaag is de opening van de eerste supermarkt zonder kassa bij Aldi in het centrum van Utrecht. Vandaag is de perspresentatie.

De Aldi-supermarkt op de kruising van de Lange Viestraat en de Oudegracht – gaat woensdag open voor publiek. Een bijzondere supermarkt, deze Aldi is namelijk de eerste volledig kassaloze supermarkt van Nederland. Bij het binnenkomen en verlaten van de winkel moet een QR-code gescand worden en door middel van camera’s en sensoren wordt geregistreerd wat klanten in hun tas stoppen.

Jan Oostvogels, algemeen directeur van Aldi Nederland, vertelt dat de opening van de winkel de volgende fase is in het ontwikkelen van het systeem. “Het kassaloos winkelen is al honderden keren getest en de kinderziektes zijn er allemaal uit. ” Het systeem werkt op basis van artificiële intelligentie, zegt Oostvogels.

Het nieuwe systeem is volgens Oostvogels een uitdaging. “De privacy van klanten staat hoog in het vaandel. Zodra de klant afrekent, wordt er niets meer van de gegevens onthouden. Voor de opening moest de privacy echt 1000 procent geregeld zijn.” Alles in de supermarkt werkt automatisch, behalve de leeftijdscontrole bij de koop van alcohol. Die producten zijn in een aparte afdeling geplaatst. Voordat een klant daar naar binnen gaat, doet een medewerker een leeftijdscontrole.

Kassaloos 

Klanten die bij de kassaloze Aldi willen winkelen, moeten een app downloaden. Die app vraagt om je e-mailadres en bankkaartgegevens en laat vervolgens een QR-code zien. Die scant de klant bij binnenkomst in de winkel, waarna een poortje opengaat. Het systeem geeft de klant een digitaal nummer en volgt vervolgens de bewegingen die de klant maakt.

475 camera’s

In de supermarkt hangen in totaal 475 camera’s, die registreren welke producten een klant meeneemt. Alle producten staan in de schappen op een weegschaal, die ook registreert wat  gepakt wordt. Die dubbele check moet fouten voorkomen.

Bij het verlaten van de winkel, scannen klanten voor een poortje wederom de QR-code. De producten die men bij zich heeft, worden dan automatisch verrekend via bankafschrijving. Het bonnetje van de boodschappen krijgt de klant per mail toegestuurd.

Kleinere winkel

Dat de klant niet meer langs de kassa loopt, betekent niet dat er geen personeel meer in de winkel aanwezig is. Schappen worden bijgevuld en brood wordt vers afgebakken. De winkel is qua oppervlakte ongeveer eenderde van  een gemiddelde Aldi. Door producten minder breed uit te stallen, is het assortiment wel bijna net zo groot. In de winkel zijn voorlopig alleen nog geen non-food producten te krijgen. Statiegeldflessen inleveren kan er wel: de statiegeldautomaat is op het systeem aangesloten.