Analisten Rabobank voorzien grote schok in economie

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 02 maart 2022 12:36 – Bron: Rabobank/ADN – Beeld: PB
 -Utrecht- Snel stijgende energieprijzen, oplopende rente, de financiële ineenstorting van Rusland en Oekraïne… Niemand weet nog precies wat de economische gevolgen zullen zijn van de Russische inval in Oekraïne. Vaststaat dat het effect voor bedrijven en burgers groot zal zijn. De Rabobank spreekt zelfs van een grote schok. Het inktzwarte Rabo-scenario wordt werkelijkheid.

Half februari schetsten analisten van de Rabobank drie scenario’s om de mogelijke economische gevolgen van het Oekraïne-conflict in kaart te brengen. Het optimistische scenario A kan inmiddels de prullenbank in. Er is geen sprake van ‘kortstondige turbulentie zonder sancties’. Het sombere scenario B waarin Rusland Oekraïne bezet is werkelijkheid geworden. De Rabo-analisten voorzien hoge prijzen voor grondstoffen en voedsel die langdurig zullen aanhouden, ook omdat de contouren van scenario C zich beginnen af te tekenen. In dat inktzwarte scenario ontvouwt zich volgens Rabobank een tweedeling van de wereld die een ‘grote schok teweegbrengt in zowel de reële mondiale economie als de financiële markten’.

Bankrun

Hoe deze schok zal uitpakken, is vooralsnog niet duidelijk. Donkere wolken hangen niet alleen boven de slagvelden maar ook boven de financiële markten. In Rusland is het effect het meest voelbaar. De roebel is gekelderd, de aandelenmarkt is sinds maandag gesloten en er is een ‘bankrun’ gaande op een aantal Russische banken, waaronder de drie grootste van het land. De Europese Centrale Bank meldt dat klanten van dochterbanken van de Russische Sberbank in Oostenrijk, Slovenië en Kroatië massaal hun geld weghalen. Omdat de tekorten als gevolg van de sancties niet meer kunnen worden aangevuld, gaan deze banken vrijwel zeker failliet.

De gevolgen van de oorlog zullen gigantisch zijn

Analist Rob de Wijk van het ‘The Hague Centre for Strategic Studies’ wijst erop dat ook de ineenstorting van de Oekraïense economie hele vervelende gevolgen kan hebben. ‘Er komt niet alleen veel graan uit Oekraïne maar ook grondstoffen voor de fabricage van chips,’ zegt hij tegen RTL4 Nieuws. ‘De gevolgen van de oorlog zullen gigantisch zijn. Een economische meltdown die tot een enorme recessie zal leiden, ook bij ons.’

Nederlandse supermarkten in zorgen

Het verbond van Nederlandse supermarkten maakt zich al enige tijd zorgen. Zij zijn het als branche, welke als eerste merken dat de energieprijzen zeer hoog zijn. Niet vanwege hun eigen stookkosten, maar de klant heeft veel minder te besteden. Daar komt nu nog eens de ene prijsverhoging na de andere bij in de inkoopprijzen. De doorsnee Nederlander zal nog meer de hand op de knip houden.