De rooms-katholieke organisatie Opus Dei (‘Werk van God’) ontkent de aantijgingen dat haar adjunct-directeur betrokken was bij internationale mensenhandel. Het Spaanse internetportaal “elDiario.es” meldt dat priester Mariano Fazio deel uitmaakte van een systeem dat arme vrouwen in Argentinië minstens veertig jaar lang als arbeiders uitbuitte. Er zouden inmiddels minstens 43 slachtoffers getraceerd zijn.
Het internetportaal citeert een document van acht pagina’s van 11 juni waarin het Argentijnse Openbaar Ministerie eist dat Fazio samen met vier andere leden van Opus Dei wordt opgeroepen voor verhoor. Volgens elDiario.es hadden het regionaal Argentijnse Openbaar Ministerie, de organisatie tegen Mensenhandel PROTEX en het Nationaal Openbaar Ministerie in 2024 al formele aanklachten ingediend tegen topfunctionarissen van Opus Dei in Buenos Aires. Het portaal citeert een Boliviaanse vrouw die als minderjarige werd gerekruteerd en 31 jaar in Rome en Buenos Aires werkte als altijd beschikbare dienstbode. Ze meldt psychische onderdrukking en psychische problemen, die werden behandeld met antidepressiva en slaappillen door psychiaters die verbonden zijn aan Opus Dei.
Katholieke lekenbeweging
Opus Dei werd in 1928 opgericht door de Spaanse priester Josemaria Escrivá de Balaguer (1902-1975), die later heilig werd verklaard, als een katholieke lekenbeweging. Wereldwijd telt de organisatie ongeveer 90.000 leken en ongeveer 2.000 priesters. Leden van Opus Dei worden opgeroepen hun leven ascetisch te leiden en de maatschappij vorm te geven door een consequent christelijk leven.
De meeste leden wonen in Spanje. Vierenzeventig procent van de leden, waarvan er meer vrouwen dan mannen zijn, is getrouwd; 26 procent leeft celibatair. Binnen en buiten de kerk zijn de structuur en de mensvisie van Opus Dei herhaaldelijk bekritiseerd. De personele prelatuur heeft medio juni een herziene versie van de statuten, die in 2022 door Franciscus in opdracht was gegeven, ter beoordeling aan het Vaticaan voorgelegd.