Afghanistan: Unicef klaagt over aanvallen op scholen

-Keulen- Het UN-Kinderfonds Unicef maakt zich grote zorgen over het groeiend aantal aanvallen op scholen en opleidingsinstituten in conflictregio’s.

Zo is in Afghanistan in 2018, ten opzichte van 2017, het aantal aanvallen op scholen bijna verdrievoudigd van 68 naar 192, meldt Unicef vandaag in Keulen bij gelegenheid van de ‘Safe Schools’-conferentie.

“Onderwijs ligt in Afghanistan letterlijk onder vuur”, zegt directrice Henrietta Fore. “De zinloze aan-
vallen op scholen, de moorden en ontvoeringen van leraren en de bedreigingen, aan welke op-leidingsinstituten uitgezet zijn, vernietigen de hoop en dromen van een hele generatie kinderen.”

Vanwege het aanhoudende conflict en de razendsnel verslechterende veiligheidssituatie in het  hele land,  zijn in 2018 meer dan 1.000 scholen gesloten. Een half miljoen kinderen zijn daardoor verstoken van onderwijs. Een van de oorzaken van de toename van geweld tegen scholen, is volgens Unicef het gebruik van scholen als registratie- en stemlokalen voor de parlementsverkiezingen in 2018. Daarom zijn juist schoolgebouwen doelwit van aanvallers geworden, die zich tegen de verkiezingen richten.

Samen met de regering en andere partners werkt Unicef er aan, om informele opleidingsinstituten in de gemeentes te realiseren. Dat leidt er toe dat er bijvoorbeeld les gegeven wordt in privé-woningen of in andere gemeentelijke gebouwen.

Naar aanleiding van de opening van de derde internationale ‘Safe Schools’-conferentie, deze week, roept Unicef alle strijdende partijen nadrukkelijk op, aanvallen op scholen wereldwijd te staken en ook in gewapende conflicten scholen te beschermen.

Bron: KNA Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*