Armeense Katholikos dankt Biden voor erkenning genocide

 

Woensdag 28 april 2021 07:31- Bron: MariaBode-correspondent- Armenië Narek Khatchyan – Foto: PB
 -Yerevan- Het hoofd van de Armeens-apostolische Kerk, Katholikos Karekin II, heeft VS-President Joe Biden voor de erkenning van de volkerenmoord op de Armeniërs ten tijde van het Osmaanse Rijk vanaf 1915 bedankt.

Hij wil niet alleen op persoonlijke titel, maar óók namens het gehele Armeense volk Biden bedanken, benadrukt hij in een officieel schrijven, zo meldt de Kerk op haar website. De grote steun van de VS voor het Armeense volk komt op een belangrijk en gelijktijdig moeilijk moment, aldus Karekin II met het oog op de door Azerbeidzjan gevoerde en door Turkije ondersteunde barbaarse oorlog, afgelopen herfst in de regio Berg-Karabach. De strijd duurt nog steeds voort en eist dagelijks nog slachtoffers.

De Armeense Kerk hoopt op internationale humanitaire hulp om de gevolgen van de oorlog te boven te komen, aldus Karekin II. De Turkse President Recep Tayyip Erdogan heeft maandagavond voor het eerst stelling genomen op de uitspraak van Biden. Hij eist van VS-President Biden dat de benaming ‘genocide’ onmiddellijk zal worden teruggenomen. Deze ‘foute’ opmerking van Biden is een smet op de betrekkingen tussen beide landen, laat Erdogan weten.

Op 24 april 1915 begon in het Osmaanse Rijk de systematische vervolging, verdrijving en massamoord op Christelijke Armeniërs. Door de maatregelen van de toenmalige regering van de zogenaamde ‘jonge Turken’ kwamen volgens schattingen, tot aan het eind van de Eerste Wereldoorlog, bijna 1,5 miljoen mensen om het leven.

Geef een reactie op dit artikel