Australië: Kardinaal Pell op alle punten vrijgesproken

-MELBOURNE- (BBC/Channel7) De Australische Kardinaal en voormalig schatbewaarder van het Vaticaan ,George Pell, heeft voor het Australisch hooggerechtshof het ultieme beroep gewonnen dat hij vorig jaar instelde tegen zijn veroordeling wegens pedofilie. Dat meldt de BBC.

De 78-jarige Pell had in maart 2018 zes jaar cel gekregen wegens seksueel misbruik van twee koorknapen in een Kathedraal in Melbourne in de jaren negentig, toen hij Aarts-bisschop van Melbourne was.

Hij was tegen zijn veroordeling al eerder in beroep gegaan, bij het hooggerechtshof van de deelstaat Victoria, maar dat verwierp zijn beroepsprocedure. Nu heeft het hoogste rechtsorgaan van Australië, het High Court, hem uiteindelijk toch vrijgesproken.

Pell heeft steeds zijn onschuld volgehouden, maar werd destijds veroordeeld op basis van verklaringen van één slachtoffer. Volgens zijn advocaat was Pell op de dag dat het misbruik zou hebben plaatsgevonden niet eens op de locatie waar het volgens het slachtoffer zou zijn gebeurd.

De Australische Kardinaal is de hoogste geestelijke ooit, tegen wie een aanklacht werd ingediend wegens seksueel misbruik. Pell, die vanwege de beschuldigingen in december 2018 uit de Raad van Kardinalen werd gezet, was een van de belangrijkste adviseurs van  Paus Franciscus.

In een reactie zegt Pell de uitspraak te zien als het rechtzetten van “een ernstig onrecht”, ook al maakt hij zijn aanklager geen verwijten. “Ik wil niet dat mijn vrijspraak bijdraagt aan de pijn en bitterheid die velen voelen. Er is meer dan genoeg pijn en bitterheid.” De Kardinaal voegde eraan toe dat zijn proces “geen referendum was over de Katholieke Kerk, noch een referendum over hoe de Kerkelijke autoriteiten in Australië zijn omgegaan met de misdaad van pedofilie in de Kerk.”

Pells vrijspraak betekent dat hij onmiddellijk vrijgelaten wordt uit de gevangenis. Hij heeft de gevangenis inmiddels verlaten. Actiegroepen hebben laten weten diep teleurgesteld te zijn in de rechtspraak en hebben demonstraties aangekondigd.

 

Geef een reactie op dit artikel