India: Kerk in crisis. Eén lange Litanie van schandalen

Leestijd: 2 minuten

Verkrachtingsproces tegen Bisschop Mulakkal
door Michael Lenz

-Nieuw-Delhi- Opnieuw een Bisschop in de problemen. Bisschop Kannikadass William Antony staat dit maal in de schijnwerpers van justitie: 37 Priesters van het Bisdom Mysuru in Karnataka en het Indiase Lekennetwerk “Bezorgde Katholieken” beschuldigen de Bisschop onder andere van financiële onregelmatigheden, corruptie en sexueel misbruik.

In een brief hebben zij Paus Franciscus om ontslag van de Bisschop gesmeekt. Het is momenteel een van de spectaculairste Kerkschandalen in India – en daarmee wordt de reeks van schandalen in India steeds langer.

Met het voorlezen van de aanklacht(en) begon maandagmiddag in Kerala het verkrachtingsproces tegen Franco Mulakkal. De Bisschop van Jalandhar in Punjab zou tussen 2014 en 2016 in het Klooster Kuravilangad in Kerala een Non herhaaldelijk verkracht hebben. De Zuster besloot aangifte te doen bij de lokale politie, nadat haar brieven met beschuldigingen tegen Mulakkal aan de Bisschoppenconferentie en de Apostolische Nuntius in India geen respons opleverden. Vijf medezusters die hun solidariteit met de Zuster via de media naar buiten brachten, kregen te maken met represailles van de Kerk en hun Orde.

In de zaak van Kardinaal George Alencherry heeft het Vaticaan de noodkreet van 450 Priesters en leken uit het Aartsbisdom Ernakulam aangehoord: Voor hen is Alencherry de hoofdschuldige in een onroerend-goed-schandaal, waardoor de Kerk 10 miljoen US-Dollar verloor. Het Vaticaan heeft intussen het besluit van de Synode van de met Rome geunieerde Syro-Malabarische Kerk van Kerala tot scheiding van Kerkleiding en Bisdombestuur goedgekeurd.

De lijst wordt nog langer met de moord op Pastoor KJ Thomas, Rector van het St Peter’s Pontifical Seminary in Bengaluru in Karnataka, gepleegd door drie Priesters en drie leken. “Kerala en Karnataka zijn niet de enige provincies met Kerkschandalen”, zegt Virginia Saldanah, een van de meest prominente Katholieke theologen van het land, in een gesprek met Katholischen Nachrichten-Agentur (KNA).

Voor de mensenrechtenactiviste en voormalig president van de in 1909 opgerichte “All India Catholic Union”, John Dayal, is niet het sexueel misbruik van kinderen door Priesters “hoe zwaarwegend ook” – het grootste probleem in de Indiase Kerk. “Onderlinge wel of niet afgesproken allianties tussen volwassen personen zijn wellicht veel bekendere en vaker voorkomende voorbeelden van moreel wangedrag, die te lang genegeerd werden”, zegt Dayal en voegt daar nog aan toe: “Er werden in de laatste jaren veel te veel Geestelijken en Kloosterlingen door hun slachtoffers openlijk beschuldigd, waardoor men deze problemen niet langer kan marginaliseren.”

De Kerkschandalen spelen de heersende Hindoe-nationalisten van Minister-President Narendra Modi in de kaart, om nog meer anti-christelijke stemming in het land te kweken. De Zusters van de Moeder-Teresa-Orde beschuldigen zij van kinderhandel. Dayal vreest, dat de kerk met de rug tegen de muur staat, als zij niet in staat is, op zulke beschuldigingen te reageren – en met de schandalen in de eigen gelederen openlijk omgaat. “Volgens mij heeft transparantie, ook als zij in eerste instantie pijn doet, een grote helende werking.”

Tot voor kort werden schandalen door de hiërarchie onder de tafel gehouden. “Door de moderne communicatie-technologie worden dit soort zaken echter razendsnel openbaar”, zegt theologe Saldanah. “De Kerk kan en mag zich niet langer verstoppen.” Door deze houding twijfelen de mensen in toenemende mate aan de geloofwaardigheid en het moreel leiderschap van de Kerk. Zij vraagt zich zelfs af, evenals vele anderen in haar Diocese Mumbai gelet op het handelen van veel Priesters en Bisschoppen: “Geloven zij nog wel in dezelfde God als ik?”

Michael Lenz is onderzoeksjournalist bij KNA (Katholische Nachrichten Agentur)

Foto: pixabay