Kind- en gedwongen huwelijken in Afghanistan nemen weer toe onder taliban

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 29 juli 2022 -06:25 – Bron: Amnesty/ADN – Beeld: Publiek domein
 -Kabul- Onder het schrikbewind van de taliban in Afghanistan neemt het aantal kindhuwelijken en gedwongen huwelijken toe. Dat schrijft Amnesty International in een nieuw rapport.

Uit onderzoek van Amnesty International zou blijken dat de taliban, die sinds  de zomer van 2021 weer aan de macht zijn in Afghanistan, de rechten van vrouwen en meisjes op het gebied van onderwijs, werk en bewegingsvrijheid beperkt of niet toestaat. Amnesty roept de internationale gemeenschap op om de taliban ter verantwoording te roepen.

Door het wanbeleid van de taliban in Afghanistan heerst een economische en humanitaire crisis van immense omvang. Voorts is er een gebrek aan toekomstperspectief voor meisjes en vrouwen, aldus het rapport. Stephanie Sinclair, directeur van ‘Too Young to Wed’, een internationale organisatie die zich inzet tegen kindhuwelijken, heeft het in het rapport over ‘een perfect klimaat voor kindhuwelijken’. “Een dictatoriale regering, oorlog, armoe en droogte zijn een goede voedingsbodem”, zegt Sinclair. “Meisjes gaan niet naar school. Door de combinatie van deze factoren neemt het aantal kindhuwelijken en gedwongen huwelijken toe.”

Het rigide en draconische beleid van de taliban ontneemt miljoenen vrouwen en meisjes het recht op een veilig en vrij leven”, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.

Naast het toenemende aantal kindhuwelijken benoemt het rapport van Amnesty ook nog andere problemen. Vrouwen die vreedzaam protesteren tegen het beleid van de taliban worden bedreigd, gearresteerd, opgesloten, verkracht en gefolterd.

Beperkingen

Ook verhinderen de taliban de toegang tot onderwijs voor meisjes van middelbare scholen. Op universiteiten worden vrouwelijke studenten lastiggevallen en zijn er beperkingen ten aanzien van kleding en kansen. Daardoor stoppen veel vrouwelijke studenten met hun studie.

Amnesty International roept de taliban op om hun beleid te wijzigen en de rechten van vrouwen en meisjes te waarborgen. Maar ook regeringen en ngo’s moeten actie ondernemen, zegt de mensenrechtenorganisatie. ‘Zij moeten afdwingen dat de taliban de rechten van vrouwen en meisjes respecteert en beschermt’, aldus Callemard. Callemard hoopt dat de internationale gemeenschap de taliban sancties zal opleggen. “Als de internationale gemeenschap niet optreedt, laat zij de vrouwen en meisjes in Afghanistan in de steek.”

Voor het onderzoek bezochten medewerkers van Amnesty International Afghanistan in de periode maart-juni en spraken daar met tientallen Afghaanse vrouwen en elf meisjes. In het rapport wordt uit deze interviews geciteerd.


Geef een reactie op dit artikel