Moeder Teresa-zusters mogen weer donaties ontvangen

Leestijd: < 1 minuut
Maandag 10 januari 2022 07:56 – Bron: UCA- Beeld: Publiek domein
 -New Delhi- De Indiase regering heeft een verbod op donaties opgeheven voor de Zusters van Moeder Teresa-gemeenschap. Dat betekent dat de orde weer geld mag aannemen van donateurs uit het buitenland, zo meldt de Aziatische persdienst Ucanews. Sunita Kumar, woordvoerster van de Orde, zegt opgelucht te zijn. Daar had de orde niet meer mee gerekend.

De Hindoe-nationalistische regering in New Delhi had op 27 december het donatieverbod opgelegd. Als reden werd opgegeven dat de religieuze orde niet langer voldeed aan de ‘toelatingscriteria’. De orde  exploiteert opvangcentra voor armen en daklozen in heel India. Volgens de krant ‘The Hindu-times’ ontving de orde in begrotingsjaar 2020/21 750 miljoen US dollar (662 miljoen euro) uit het buitenland.

Werden de zusters slachtoffer van Hindoenationalistische politiek ?

Na het verbod van de regering was de vrees gegroeid dat de zusters van naastenliefde in de toekomst niet meer in staat zouden zijn om veel van hun werk te financieren. Destijds beschouwden waarnemers de beslissing als een nieuwe intimidatie van het Hindoe-nationalistische beleid tegen de Christenen in het land.

Moeder Teresa, geboren in wat nu Noord-Macedonië is, werd wereldwijd bekend door haar werk met armen, daklozen, zieken en stervenden in India. In 1979 ontving zij hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede. Moeder Teresa, stierf in september 1997 in Calcutta. De blokkade op donaties zorgde wereldwijd voor veel opzien.