Nauwelijks medische zorg voor Afghanen

Nederland blijft als enig Europees land Afghanen massaal terugsturen

-Berlijn- (KNA) Ook na decennialange internationale hulp en investeringen hebben de inwoners van Afghanistan, na recent onderzoek, nog altijd nauwelijks toegang tot medische hulp.

Voornaamste redenen zijn de onveiligheid in het land (Nederland blijft dat ontkennen), grote afstanden om bij een ziekenhuis te komen, hoge behandelingskosten maar ook gebrek aan personeel en apparatuur. Daar komt dan nog de corruptie vanuit radicale groepen als IS en Taliban bij.

Dat alles blijkt uit een verslag van gisteren, van de hulporganisatie ‘Artsen zonder grenzen’. De hindernissen bij de toegang tot medische verzorging zijn sinds het vorige verslag van 2014 niet minder geworden.

Artsen zonder grenzen is sinds 1980 in Afghanistan actief. De organisatie is er niet alleen voor de inwoners, maar ook voor hen die als Afghaans vluchteling (veelal bekeerlingen of homosexuelen) worden teruggestuurd, met name door Nederland. Deze ‘teruggestuurden’ met een aantekening in hun id-kaart of paspoort worden door de autoriteiten systematisch geweigerd bij ziekenhuizen. Deze situatie dreigt te verergeren nu Amerika capituleert en zich uit het land wil terugtrekken. De macht zal dan overeenkomstig de Amerikaanse wens worden overgedragen aan de Taliban, hetgeen het voor niet-Moslims nog moeilijker maakt om in het land te kunnen functioneren.

Veel Afghaanse bekeerlingen, die bij ontdekking van hun bekering of geaardheid, zonder proces worden omgebracht hebben de wijk genomen naar onder andere Nederland. Helaas krijgt nog geen 13 procent van hen een verblijfsstatus van 5 jaar in ons land, in tegenstelling tot Frankrijk, Duitsland en Italië waar bijna 90 procent van de Afghaanse bekeerlingen een veilig onderkomen krijgt.

 

 

 

 

Geef een reactie op dit artikel