Onverwachte wending in zaak Kardinaal Pell

 

 

Wat heeft de affaire Pell te maken met de Italiaanse maffia? E-mails tonen nu blijkbaar aan dat het onderzoek naar de Australische Kardinaal zou moeten afleiden van een Australisch politieschandaal van historische omvang.

 

-CANBERRA- (Channel7/ADN/DPA) Simon Overland staat bekend om zijn recht-voor-zijn-raap uitspraken. Toen de voormalige ‘topagent’ van de Australische politie tijdens een bloedige bendeoorlog, een paar dagen geleden, toegaf dat zijn officieren “waarschijnlijk” rechtsmisbruik pleegden en “fucking onethisch” handelden om een ​​maffia-advocaat te beschermen die als politie-spion fungeerde , barstte een bom, die zelfs de dikke gevangenismuren zouden kunnen doen schudden, waarachter Kardinaal George Pell in eenzame opsluiting verblijft.

Overland’s s krachtige en niet mis te verstane uitspraken gingen gepaard met de onthulling, dat leidende politieofficieren van het politiekorps in Victoria, onderling van gedachten wisselden over hoe onderzoeken naar Kardinaal George Pell konden afleiden van een eigen schandaal, van historische proporties, dat het publiek en de rechterlijke macht nu met stomheid heeft geslagen. De ‘advocaat X’ -affaire.

Zaak Pell moest afleiden van een politieschandaal?

E-mails uit 2014 tonen keihard aan dat Victoria’s toenmalig plaatsvervangend politiechef, Graham Ashton, en zijn woordvoerder, Charlie Morton, spraken over, hoe de pers zich op de Kardinaal zou storten in plaats van op het politieschandaal. In een e-mail van 1 april 2014 adviseert Morton aan Deputy Commissioner (plaatsvervangend commissaris) Ashton uitdrukkelijk om niet naar een persconferentie te gaan over de ‘Lawyer X’ -zaak, aangezien een aanstaande politie-aankondiging over de beschuldigingen inzake Kardinaal Pell, enorme media en publieke aandacht zullen trekken, waardoor het politieschandaal in één klap naar de achtergrond zou verdwijnen en wellicht in de vergetelheid.

“Het Pell-nieuws komt morgen. Dat veegt (het onderwerp, advocaat X ‘) in één klap van alle voorpagina’s”, schrijft Morton aan Ashton in die dagen: zodra de media zich storten op het schokkende nieuws rond de Kardinaal, moet er wel iets heel spectaculairs gebeuren om de pers van die zaak af te krijgen, aldus de woordvoerder van de plaatsvervangend politiechef.

Een ongelooflijke thriller is ‘geboren’

Deze e-mail is nu naar buiten gekomen dankzij verklaringen van een aantal leden die verantwoordelijk zijn binnen een Royal Commission, een speciaal ingestelde onderzoekscommissie met gerechtelijke bevoegdheden in de zaak ‘Advocaat X’. Als ‘Commissie van onderzoek’ heeft deze Koninklijke Commissie verreikende wettelijke bevoegdheden – zelfs om de politiechef van een provincie, waartoe Gavin Ashton nu is bevorderd, onder ede te bevragen.

De details komen achter elkaar aan het daglicht, waardoor de ‘Advocaat X’ leest als een ongelooflijke thriller, tegen de bloedige achtergrond van de ‘Melbourne Ganglands Killings, die ‘trouwens al verfilmd werden.

Alles ‘draait’ om de advocaat Nicola Gobbo, die vooraanstaande maffiabazen als advocaat in de rechtbank vertegenwoordigde – en tegelijkertijd jarenlang Victoria’s politie, in ruil voor miljoenen dollars, diende als informant en spion, in de strijd tegen twee groepen van de Ndrangheta en andere bendes van georganiseerde Australisch-Italiaanse misdaad.

Volgens haar eigen informatie heeft Nicola Gobbo als informant de politie geholpen om gerechtelijke veroordelingen te verkrijgen in 386 strafprocedures tussen 1995 en 2009. Veroordelingen waarvan sommige nu opnieuw voor de rechter kunnen worden gebracht, omdat Gobbo blijkbaar herhaaldelijk het advocaten-beroeps-geheim en andere verplichtingen en voorschriften heeft overtreden.

Vanaf het begin waren er twijfels rond de procedure tegen de Australische Kardinaal George Pell. Nadat het hoogste gerechtshof van Australië een hoorzitting heeft goedgekeurd, is nu alles weer open.

Calabrische maffia is al decennialang actief in Australië

Het is nu ook duidelijk dat de politie van Victoria in 2013 “Operatie Tethering” is gestart: Functionarissen begonnen een strafrechtelijk onderzoek tegen Kardinaal Pell, blijkbaar zonder enig specifieke verdenking – er waren tenslotte geen aanklachten tegen Pell ingediend en er waren geen beschuldigingen geuit door vermeende slachtoffers. Sterker nog: na twee jaar onderzoek leverde de Operatie Tethering  niets op, maar werdeb de onderzoeken formeel bevestigd en zelfs uitgebreid in 2015, zo blijkt uit onderzoek door het Katholieke Nieuwsagentschap (CNA). Nog twee jaar later werd Pell beschuldigd van vermoedelijk seksueel misbruik van twee minderjarige jongens. De kardinaal is in 2018 veroordeeld – op basis van de getuigenis van één enkele getuige, zonder verder aanvullend bewijs en ondanks verklaringen van verschillende ooggetuigen die elkaar tegenspreken. Het andere vermeende slachtoffer is inmiddels overleden.

Voor de meeste media is George Pell nu de hoogste Rooms-Katholieke geestelijke, die tot nu toe is veroordeeld voor seksueel misbruik. Kritische waarnemers – zoals George Weigel – maken een vergelijking met de Dreyfus-affaire: de beroemde blunder in de rechterlijke macht rond de Joodse artillerieofficier veroorzaakte ook wereldwijd veel opzien en sensatie en behandelde brandende maatschappelijke kwesties.

Vergelijking met de Dreyfus-affaire.

Hoe de zaak voor Pell verdergaat, is onduidelijk: nadat het Hof van Beroep van Melbourne de schuldverklaring met een twee-derde meerderheid heeft bevestigd, moet de procedure nu in 2020 opnieuw behandeld worden met het oog op een beroepsprocedure bij het Supreme Court in Canberra. Tot die tijd zit de 78-jarige achter de tralies – naar verluidt in eenzame opsluiting. De autoriteiten staan ​​hem ook niet toe om de Heilige Mis te vieren.

Op Kerstavond zong een groep Australische Katholieken Kerstliederen voor de voormalige Aartsbisschop van Melbourne en Sydney voor de gevangenispoort. “Wij willen de Kardinaal vertellen dat hij geliefd en niet vergeten wordt met Kerstmis,” zei een van de zangers tegen CNA op 24 december 2019. Het ‘concert’ was spontaan tot stand gekomen nadat een persoon met het pseudoniem ‘Albert Dreyfus’ via sociale media tot een-en-ander opgeroepen had. Wordt vervolgd….

Geef een reactie op dit artikel