Priester moest tijdens gijzelneming bommen maken

-MARAWI- De Filipijnse Priester Chito Soganub werd naar eigen zeggen tijdens zijn gijzeling door, aan IS-gelieerde Islamisten, onder bedreiging van folter gedwongen om schoon te maken, te koken en….bommen voor de terroristen in elkaar te zetten.

Nadat hij in mei 2017 bij een aanval op de Filipijnse stad Marawi door Islamisten ontvoerd werd, hebben de terroristen hem hij tot allerlei klusjes gedwongen, zei hij gisteren tegen de omroep BBC. Deze ervaring heeft hem diep getroffen.

Marawi kwam in mei 2017 onder controle van Islamisten. Gedurende de volgende vijf maanden werd de  provinciehoofdstad op het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao tijdens gevechten tussen de Islamisten en het Filipijnse leger bijna volledig verwoest. In totaal stierven bij de gevechten rond 1.200 mensen, vooral burgers. Meer dan 3.000 gebouwen werden compleet en rond 2.000 gebouwen deels verwoest. Het strijdgebied is tot op de dag van vandaag ontoegankelijk.

Nadat hij in de Kathedraal van Marawi door Jhihadisten gevangen werd genomen, werd hij samen met andere gevangenen bedreigd en geïndoctrineerd door de Islamisten, aldus Soganub. Tegenover de BBC zei de Priester, dat hij tijdens zijn gevangenschap meer dan 100 luchtaanvallen mee heeft gemaakt. Zijn geloof in God werd in deze periode “zwaar op de proef gesteld” . Soms wist hij niet meer hoe hij moest bidden; ook heeft hij God een aantal keren beledigd.

Op 17 september 2017 lukte het Soganub om samen met een andere gegijzelde te vluchten. Heden-ten-dage is hij nog steeds in therapie. “Ik verloor mijn psychisch evenwicht, ik was volledig gebroken. Hoewel ik gelukkig ben, dat ik fysiek heb overleefd, is mijn geluksgevoel niet optimaal”, zo de Priester.

Foto: Pixabay

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*