Radicaal Islamitisch Front in Indonesië verboden

Zaterdag 2 januari 2021 19:52 Bron: KNA/Foto wiki-Gunawan Kartapranata)
-Jakarta- De Indonesische regering heeft het radicale Islamitische Front (FPI) en al haar activiteiten verboden. Dat deelt de minister van Veiligheid Mohammad Mahfud aan persagentschap Antara News mee.

De, volgens eigen zeggen, meerdere miljoenen leden tellende islamitische FPI is al jaren verantwoordelijk voor haatcampagnes en gewelddadige acties tegen Christenen alsook Islamitische minderheden. Met de megademonstraties van 2016/17, tegen de toenmalige Christelijke Gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, wegens vermeende blasfemie, wist de FPI haar aanhang fors uit te bouwen en de radicale Islam tot een invloedrijke machtsfactor te maken. Indonesië is een overwegend Soennietisch Islamitische land.

Doel van de FPI is de seculaire republiek Indonesië om te vormen tot een Islamitisch kalifaat. Samen met de salafistische organisatie HTI ondersteunde de FPI tijdens de presidentsverkiezingen van 2019 Prabowo Subianto als uitdager van de zittend president Joko Widodo. Subianto verloor de verkiezingen, maar werd later benoemd tot minister van defensie in het kabinet Widodo.

FPI-leider Rizieq Shihab werd medio december wegens overtreding van de Corona-maatregelen gearresteerd. Na zijn verbanning naar Saoedi-Arabië, keerde hij na drie jaar, in november 2020 terug en organiseerde demonstraties waaraan duizenden deelnamen.

Geef een reactie op dit artikel