Russische Kerk wil geen massa-vernietigingswapens meer zegenen

Met wijwater worden de wapens gezegend
-Moskou- (KNA) De Russisch-Orthodoxe Kerk denkt serieus na over een verbod op de zegening van massa-vernietigingswapen. Het Moskouse Patriarchaat publiceerde gisteren op haar website een ontwerpdocument over de zegen aan Orthodoxe Christenen bij het vervullen van hun militaire dienst.

Dit document sluit de zegening van wapens uit, “waarvan bij gebruik de dood van een onbekend aantal mensen het resultaat is”. Volgens Russische media worden daar massa-vernietigingswapens mee bedoeld, maar niet “persoonlijke wapens”.

Het document komt van een commissie, welke onder leiding van Patriarch Kyrill I staat. De Kerk nodigt nu iedereen uit, om commentaar op de tekst te geven, dat kan via twee online-portalen tot 1 juni, aldus de website van het Moskouse Patriarchaat.

Uitdrukkelijke goedkeuring krijgt het zegenen van soldaten alsook van legervoertuigen, die door het leger te land, water en in de lucht worden ingezet. Vooral in de Oekraïne was er veel kritiek, omdat Orthodoxe geestelijken raketten hadden gezegend.

Foto: EMB/Publiek domein

Geef een reactie op dit artikel