Turkije: Armeense kerk na 106 jaar weer open

De officiële heropeningsceremonie (Foto EMB)

Eerste Mis in de kerk van Üc Horan in Malatya sinds 1915 – Armeense Patriarch van Constantinopel spreekt van een ‘mijlpaal’ voor de regio

Maandag 6 september 2021 08:03 – Bron: Redactie kerk/VN – Beeld: PB
  -Istanboel- De Armeense gemeenschap vierde haar eerste H. Mis in 106 jaar in de Turkse stad Malatya in het oosten van Anatolië. De kerk van Üc Horan was sinds 1915 gesloten en verkeerde in staat van verval, maar werd onlangs gerestaureerd met hulp van publieke middelen van de Turkse overheid, meldt de perskamer van het Vaticaan.

De officiële heropeningsceremonie vond afgelopen weekeinde plaats in aanwezigheid van de Armeense Patriarch van Constantinopel, Sahag Mashalian. Hij sprak van een “mijlpaal” voor de regio en een feestdag voor alle Armeniërs. Daarnaast was de informele opening van de kerk op zaterdag 28 augustus ook een dag van vreugde voor alle overgebleven Christenen in de regio. De Syrisch-orthodoxe Bisschop van Adiyaman, Mor Gregorios Malke Ürek, nam ook deel aan de vieringen. Gelovigen uit heel Turkije kwamen naar de ceremonie.

De kerk verkeerde tot vorig jaar in zo’n vervallen staat dat gevreesd werd dat het gebouw zou instorten. Het is in de buurt waar journalist Hrant Dink opgroeide. Deze Turk van Armeense komaf werd in 2007 vermoord voor het hoofdkantoor van zijn krant ‘Agos’ in Istanboel. Hij werd ook herdacht tijdens de ceremonie.

In de toekomst zullen Heilige Missen, huwelijken en dopen worden gevierd in de kerk. Maar het zal ook als cultureel centrum worden gebruikt voor zowel Christenen alsook Turkse Moslims.

De Armeens-Apostolische gemeenschap in Turkije telt ongeveer 70.000 gelovigen, van wie ongeveer 80 procent in Istanboel woont. In 1914 leidde de Armeense Patriarch van Constantinopel 55 Armeense Apostolische Bisdommen met ongeveer 1,5 miljoen gelovigen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog en de genocide op de Armeniërs aan het begin van de 20e eeuw werd het Patriarchaat van Constantinopel tijdelijk ontbonden.

Geef een reactie op dit artikel