MariaBode-correspondent in Armenië: Wapenstilstand Armenië-Azerbeidzjan

Zaterdag 10 oktober 13:40 (MariaBode Armenië Narek Khatchyan)
-Yerevan- Het lijkt er op dat Armenië en Azerbeidzjan het eens gaan worden over een wapenstilstand.

Ruslands minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft dat in de Russische media bekend gemaakt, na ruim 12 uur onderhandelen met delegaties van de beide strijdende partijen. De strijd gaat om de zeggenschap in het gebied Nagorno-Karabach.

De wapenstilstand ging om 10 uur officieel in, maar een radiostation in het Armeense Yerevan liet om 13.30 weten dat in delen van het strijdgebied nog steeds wordt geschoten, wellicht door groeperingen die zich hebben afgesplitst. Het is de bdoeling dat beide landen vanavond, onder Russisch toezicht, met elkaar in gesprek gaan. Belangrijkste punt is de definitieve vaststelling van een wapenstilstand, het uitwisselen van gevangenen en overledenen.

Terwijl de hele wereld in ‘gevecht’ is met Corona, kwam het een paar dagen geleden tot een heftige confrontatie tussen het Christelijke Armenië en het Islamitische Azerbeidzjan. De landen zijn regelmatig met elkaar in conflict, sinds de opheffing van de USSR.

In het nu opgelaaide conflict kiest Rusland de zijde van Armenië, terwijl Turkije de Azerbeidzjanen steunt. Naast een actieve rol van de Russen, hebben ook de Franse president en de VS zich actief ingezet voor een wapenstilstand en dialoog.

In de standplaats Yerevan, hoofdstad van Armenië, zijn inwoners in hun auto’s toeterend door de stad aan het rijden. Zij zien de wapenstilstand als een overwinning. Militair is Azerbeidzjan buurland Armenië ‘de baas.’Het land beschikt over meer manschappen en materieel.

Narek Khatchyan (foto) is Armeen en Katholiek, woont in Yerevan en doet voor MariaBode verslag van het conflict aldaar. In 2013 vluchtte Narek naar Nederland. In 2017 werd hij door de IND naar Armenië gedeporteerd.

Geef een reactie op dit artikel