Bendegeweld verandert Centraal-Amerika in oorlogsgebied

Leestijd: 3 minuten
Maandag 1 mei april 2023 – 22:06 uur – Bron: Redactie Kerk/UNO – Beeld: Publiek domein
[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees voor”
-New York- De Verengide Naties en tal van Kerken en hulporganisaties slaan alarm: het bendegeweld in Centraal-Amerika escaleert. 1 op de 3 mensen heeft er dringend humanitaire hulp nodig. Door bendes, drugshandel en geweld zien velen zich gedwongen om te vluchten, vaak noordwaarts richting VS. Lees verder onder  de reclame>


De afgelopen jaren is het geweld door gewapende criminele bendes in Guatemala, El Salvador en Honduras dramatisch toegenomen. Deze regio heeft een van de hoogste moordcijfers ter wereld.

Daardoor is ook het aantal vluchtelingen sterk gestegen. Volgens de Verenigde Naties zijn er op dit moment bijna 600.000 mensen op de vlucht voor het aanhoudende bendegeweld, ruim vijf keer zoveel als in 2016.

‘Het soort verhalen dat mensen hier in Honduras vertellen, kan men vergelijken met de verhalen van mensen in oorlogsgebieden als Syrië, Jemen of Oekraïne’.

Inwoners van deze regio slaan op de vlucht voor bendegeweld, bedreigingen, afpersing, rekrutering voor bendes of gedwongen prostitutie.

“Een school in La Lima (Honduras, red.) had vijf jaar geleden 5000 studenten. Nu zijn er amper 1200 over, omdat duizenden zijn afgehaakt of naar de Verenigde Staten zijn gevlucht vanwege geweld, verwoestingen door orkanen en armoede”, vertelt Jan Egeland, topman van de Noorse Vluchtelingenraad, een hulporganisatie die actief is in de regio.

“Het soort verhalen dat mensen me hier in Honduras vertellen, is vergelijkbaar met de verhalen van mensen in oorlogsgebieden als Syrië, Jemen of Oekraïne”, aldus Egeland.

Migratie en klimaat

In het noordelijk deel van Centraal-Amerika wakkeren zwaar bewapende drugskartels en bendes, in combinatie met fragiele overheidsinstellingen, maatschappelijke corruptie en geweld aan.

Bovendien is de regio ook een doorgangsgebied voor migranten uit Zuid-Amerika. Elke dag trekken naar schatting duizend migranten door Honduras op zoek naar een beter leven in Noord-Amerika.

 

Omdat de internationale gemeenschap nauwelijks aandacht heeft voor de situatie, vreest de hulporganisatie voor een langdurige, verwaarloosde humanitaire crisis.

 

Ook heeft Centraal-Amerika steeds meer te lijden onder de gevolgen van de klimaatcrisis en extreme weersomstandigheden. Droogte en tropische stormen hebben het levensonderhoud van veel boeren verwoest, en bemoeilijkt de toegang tot voedsel en water. Alleen al in Honduras hebben 3,2 miljoen mensen hulp nodig, voornamelijk bescherming en voedselhulp. In de drie landen samen hebben meer dan 9,3 miljoen mensen hulp nodig, volgens NRC en UNHCR.

Omdat de internationale gemeenschap nauwelijks aandacht heeft voor de situatie, vreest de hulporganisatie voor een langdurige, verwaarloosde humanitaire crisis.

“Er moet veel meer erkenning komen voor de klimaatcrisis, de situatie van jongeren en het niveau van geweld die mensen in Honduras en Centraal-Amerika ondergaan. De buitenwereld heeft tot nu toe niet gereageerd op deze crisis op een manier die overeenstemt met de menselijke nood”, zegt Egeland.