Bestorming Capitool door Trump-aanhangers, vrouw neergeschoten, leger rukt uit

Leestijd: 2 minuten
Het Capitool in Washington, bezetting, vernieling, al eerste brand geblust. Is dit het lot van het Capitool? Trump roept op orde te bewaren
Woensdag 6 januari 2021 20:45 Bron: ADN/ Foto: PB

In het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington, DC, was de ceremonie aan de gang die de overwinning van Joe Biden als president officieel moest bekrachtigen. Maar de activiteiten werden omwille van de chaos in en rond het regeringsgebouw stopgezet. Vicepresident Mike Pence liet weten zich niet te zullen verzetten tegen de bekrachtiging, zoals Trump vroeg.

Nationale Garde in grote getale naar Washington, brandweer rukt uit, al 1 zwaargewonde

Het Capitool werd in lockdown geplaatst, nadat Trump-fans de barricades van het regeringsgebouw doorbraken en binnenstormden. Pence werd uit het gebouw geëvacueerd en de parlementsleden moeten een gasmasker opzetten van de politie. Het Huis van Afgevaardigden werd ontruimd. Er werd een vrouw in de borst geschoten, het is onduidelijk wat de omstandigheden zijn.

Een journalist van de Huffington Post tweet dat een betoger op de spreekstoel van de Senaat ging zitten en riep: ‘Trump heeft gewonnen’.

De betogers trokken naar het regeringsgebouw na een speech van Trump, die tijdens een speech eerder op de dag opriep om ‘af te zakken naar Pennsylvania Avenue’, de straat die uitkomt op het Capitool. De betogers raakten er slaags met de politie. Op beelden die circuleren op sociale media is te zien hoe agenten hun wapenstok en pepperspray gebruiken. De betogers verwijderen de barricades en zijn erin geslaagd het gebouw binnen te dringen. De politie heeft traangas ingezet om de menigte uit elkaar te drijven.

 Pelosi en Pence in veiligheid gebracht. Vernielingen en plunderingen

 

De burgemeester van Washington, Muriel Bowser, heeft een avondklok ingesteld in de hoop de gemoederen te bedaren. Tussen 18 uur vanavond en 6 uur morgenochtend lokale tijd geldt een uitgaansverbod. Trump zelf riep ook al op om rustig te blijven. ‘Steun onze politie, ze staan aan de kant van ons land. Wees vreedzaam’, tweette Trump.