Biden weet het zeker: Poetin valt Oekraïne binnen

Leestijd: 2 minuten
zaterdag 19 februari 2022 12:33 – Bron: ADN/1010WINS – Beeld: PB
 -Washington- Een Russische aanval kan volgens de Amerikaanse president Joe Biden in de komende dagen, zelfs uren plaatsvinden. Hij beschuldigt Rusland er ook van om ‘een valse rechtvaardiging’ te creëren voor een oorlog tegen Oekraïne. De Amerikaanse president benadrukt evenwel dat het nog niet te laat is om tot een diplomatieke oplossing te komen. Mede op verzoek van Biden heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dit weekend meermaals contact met Poetin.

‘Ik ben ervan overtuigd dat hij (president Poetin) de beslissing al lang genomen heeft. Wij hebben dusdanige informatie uit betrouwbare bronnen om dat te geloven. Wij denken dat zij in eerste aanleg de hoofdstad Kiev zullen aanvallen, een stad met 2,8 miljoen onschuldige mensen’, aldus Biden voor omroep 1010-WINS.

Biden beschuldigt Moskou van het voeren van een desinformatiecampagne, onder meer door Kiev ervan te beschuldigen een aanval op Rusland te plannen, om zo een voorwendsel te vinden om zijn buurland binnen te vallen.

“Er is gewoon geen bewijs om deze beweringen te ondersteunen en het is absoluut niet logisch om te denken dat Oekraïne dit in een al jaren aanslepend conflict zou doen op een moment dat er 150.000 Russische soldaten verzameld zijn aan zijn grens”, aldus Biden.

“Al deze voorvallen komen overeen met een scenario dat Rusland in het verleden ook al gebruikt heeft, namelijk het creëren van een valse rechtvaardiging om de Oekraïne binnen te vallen”, aldus Biden. “Als Rusland zijn plannen uitvoert, zal het verantwoordelijk zijn voor een catastrofale en nutteloze oorlog.”

Diplomatie

Ondanks een steeds meer gespannen situatie, is “het nog niet te laat”, benadrukt Biden. De Amerikaanse president bevestigde dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken donderdag in Europa zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zal ontmoeten, in de hoop om de situatie te ontmijnen. Maar als Rusland tegen die tijd Oekraïne al is binnengevallen, dan zal het de deur naar de diplomatie dicht zijn”, waarschuwt Biden.

Paus

Biden vroeg zich tot slot ook nog af of het verstandig is van de Oekraïense president Volodimir Zelenski om momenteel zijn land te verlaten om naar een internationale conferentie te gaan. “In de zoektocht naar een diplomatieke uitkomst is dat misschien niet de meest wijze optie, maar het is aan hem om die beslissing te nemen”, aldus een bezorgde Biden.

Biden zou de afgelopen dagen ook telefonisch contact gehad hebben met Paus Franciscus. De Paus dringt er op aan om “er met elkaar aan tafel” uit te komen en niet op het slagveld. De Paus zegt dagelijks te bidden voor vrede en roept alle gelovigen wereldwijd op dat óók te doen.