Aldi steunt Klooster via Abdijbieren

Dat de Aldi in handen is van de door-en-door Katholieke familie Albrecht is bekend, Aldi is trouwens de afkorting voor ALbrecht DIscount. Een publiek geheim is de steun van Aldi aan de Katholieke kerk en vele goede doelen, waar zij niet mee te koop lopen, want zwijgzaamheid en terughoudendheid is plicht bij de Duitse grootgrutter (Ijdelheid der ijdelheden, weet u wel?). Toen in 1971 een der beide Albrechtbroers/oprichters ontvoerd werd, was het de Bisschop van hun Diocese die het losgeld naar de ontvoerders bracht.

Maar Aldi steunt sinds deze week ook een klooster, hoe? Door hun bier te verkopen.

Aldi en bier… Dan denk je toch gelijk aan pils van Schultenbräu?! Goudkleurige blikken bier die mede dankzij New Kids een cultstatus hebben verworven. Maar nee, ook Aldi heeft de ontwikkelingen in (klooster)bierland niet aan zich voorbij laten gaan. Ontdek meer over de Steenbrugge Abdijbieren!

Sinds deze week verkoopt Aldi Belgisch abdijbier. Zij hebben vier bieren van Steenbrugge in het bierassortiment opgenomen: Steenbrugge WIT, Steenbrugge BLOND, Steenbrugge DUBBEL en natuurlijk de Steenbrugge TRIPEL.

Steenbrugge Abdijbieren

De bieren van Steenbrugge worden gebrouwen bij brouwerij De Gouden Boom in Brugge. De Gouden Boom behoorde tot PALM, maar die brouwerij werd overgenomen door de Swinkels Family Brewery, zoals Bavaria officieel heet. Steenbrugge is dus een merk van Bavaria.

Maar Steenbrugge is toch een abdijbier? Ja, dat klopt. Dat betekent niet dat het gebrouwen hoeft te worden in de abdij. Swinkels Family Brewery – die naam zal nooit wennen – stort per gebrouwen hectoliter een bedrag in de kas van de abdij ‘ten behoeve van de goede werken’. Daarmee bevindt Steenbrugge zich in goed gezelschap. Deze constructie geldt bijvoorbeeld ook voor de abdijbieren van Leffe en Grimbergen.

Tijd voor de biertest!

Als eerste de Steenbrugge WIT, ook wel de Steenbrugge Blanche genoemd. Dit is een Belgische witbier. Men verwacht een verfrissende dorstlesser, die makkelijk naar binnen glijdt. Niets is minder waar. Nauwelijks bitterheid, geen heftige smaken. Fris, fruitig en dorstlessend. Typisch Belgisch Wit inclusief de duidelijk aanwezige koriander. Met 5% alcohol drink je er makkelijk nog een glas van. Prima bier voor op het terras, bij zomerse salades, mosselen of witvis.

Steenbrugge BLOND. Een bier met meer body zijn, met meer bite en fruitigheid. Alcoholpercentage van 6,5.  Ook hier stemmen de verwachtingen en de inhoud van een glas overeen. Het bier is lustopwekkend. Goudgeel met een mooie volle schuimkraag.

De geur zit vol fruit. Wat fris citrusfruit, maar zeker ook wat meer geel fruit. Zoet is dit bier zeker. Ja, het bier heeft bitterheid, maar de ronde fruitige zoetheid wijkt niet voor de bitters. Ook niet in de nasmaak. Een prima bier voor bij vette vis, milde kazen en bij diverse pizza’s.

Variëteit aan geuren en smaken

Dan de DUBBEL.  Het is vaak een mooi smaakvol bier, maar legt het in populariteit toch af tegen de Blond en tegen de grote broer Tripel.  Een donker bier wordt vaak geassocieerd met een wat zwaarder bier. Echter veel Dubbels zijn helemaal niet zo zwaar. Ze hebben tonen van karamel, toast, brood en soms wat noten en lichte fruitigheid.

De Steenbrugge Dubbel is – net als de Blond – 6,5%. De Tripel is met 8,7% een heel stuk zwaarder. Prima qua smaak.  Uitstekende begeleider van veel soorten vlees. Ook bij zwaardere vette vissoorten houdt dit bier stand.

Tot slot de Steenbrugge TRIPEL.  Een diepgeel bier met zo’n romige schuimkraag in het bijpassende kelkvormige Steenbrugge abdijbierglas. Dat geeft al zo’n voorpret! Dan de geur en de smaak. Een zoete fruitigheid, een lichte kruidigheid en hier doet de bitterheid noemenswaardig van zich spreken. Een bier om jezelf te verwennen. Met 8,7% is dit een echt degustatiebier. Rustig aan dus! Wat je hier al niet bij kunt eten. Wat dacht Gij van stevige soorten varkensvlees, gelakt buikspek bijvoorbeeld. Dit bier is zo veelzijdig dat Gij hier ook een zoet dessert met cake en fruit bij kunt eten. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

Toch wat vaker langs de Aldi

Zo heb je het over Schultenbräu en zo heb je het over Steenbrugge Tripel. De Tripel is samen met de Blond een goede reden om vaker naar de Aldi te gaan. Laten wij hopen dat Aldi deze weg voortzet, ook qua steun aan de kloosters. Het is een van oorsprong Duitse supermarkt. Wat Duitse kloosterbieren wellicht?!

Bron: LMV/Aldi Foto: Steenbrugge

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*