Bedenkelijke uitspraak rechter: trekkers blijven verboden bij boerenprotesten

Farmers Defence Force verliest kort geding. Boeren woest.

-GRONINGEN/EMMEN- De woedende boeren van Farmers Defence Force (FDF) mogen de komende dagen in de veiligheidsregio Noord (Groningen-Drenthe-Fryslan) geen landbouwvoertuigen gebruiken bij hun demonstraties. Dit heeft de rechtbank in Groningen vandaag beslist en wekt grote verbazing bij rechtsgeleerden. FDF had een kort geding aangespannen tegen de veiligheidsregio, die onder leiding staat van Burgemeester Oosterhout van Emmen. De veiligheidsregio besloot deze week dat boeren geen demonstraties meer mogen houden waarbij landbouwvoertuigen, zoals tractoren, worden ingezet op openbare wegen. Dit verbod is tot maandag 13 juli van kracht.

Zware aantasting grondrecht

De demonstraties hebben meerdere keren geleid tot opstoppingen en, volgens de politie, gevaarlijke situaties, aldus de veiligheidsregio. In de praktijk blijkt dat echter niet zo te zijn. ,,Men houdt zich niet aan de verkeersregels en volgt aanwijzingen van de politie niet op”, aldus de advocaat van de veiligheidsregio donderdag. De rechter concludeert dat de veiligheidsregio bevoegd is om het verbod op te leggen.

Zowel de boeren alsook juridisch specialisten vinden het verbod een grove aantasting van het grondrecht op demonstreren. De tractor is volgens hen het symbool van de demonstraties. ,,Zonder trekkers worden de boeren niet gehoord of gezien”, zei de jurist die FDF bijstaat tegen de rechter. Jos Ubels, vice-voorzitter van FDF, laat weten dat de stichting een gang naar de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens overweegt.
De redenatie van de rechter vind Ubels lastig te verdedigen: “De reden die is aangegeven dat we nu niet met trekkers mogen demonstreren, is corona. Omdat er een coronacrisis is, mag de VRD in het kader van de veiligheid dit soort besluiten nemen, volgens de rechter. Maar dat demonstreren met trekkers onveilig zou zijn, dat heeft toch niets met de coronacrisis te maken!”

FDF liet voor de zitting al weten in beroep te gaan als de rechtbank de organisatie geen gelijk zou geven. Onderwijl hebben de boeren besloten om de tractoren te vervangen door burgervoertuigen, shovels en fietsen. De boeren roepen iedereen op om met de auto naar de demonstraties te komen om zo meer blokkades op te kunnen werpen. Tal van particulieren hebben in de afgelopen uren al gehoor aan de oproep gegeven.

“Boeren hebben belangrijk punt”

Voorzitter van de Veiligheidsraad Van Oosterhout: “Wat ik zou willen is dat we nu uit de juridische hoek komen. Volgens mij hebben de boeren een belangrijk punt, en hebben ze goede inhoudelijke argumenten.” Volgens Van Oosterhout, die ook burgemeester van Emmen is, zou het nu juist wel weer wat meer over die inhoudelijke argumenten mogen gaan.

“De discussie gaat er nu over of je wel of niet mag demonstreren met trekkers. Tweede Kamerleden hebben het over het blokkeren van de minister, maar daardoor gaat het al 48 uur niet meer over het inhoudelijke punt. En dat zou wel moeten.”

 

Geef een reactie op dit artikel