Bekering Brabantse Katholieken stokt

Leestijd: 2 minuten
Zondag 22 januari 2023 – 00:21 uur – Bron: Redactie kerk/BD/CVandaag/Omroep Brabant – Beeld: Publiek domein
 -Dussen- In 2016 startte Tom de Wal samen met zijn vrouw Femke de Stichting Frontrunners-Ministries. De bedoeling van de stichting was en is het Evangelie te verkondigen – op evangelicale grondslag- in het Katholieke Brabant. Lees verder onder de reclame>


Succes

Dat deden zij met succes, want de stichting is de afgelopen jaren hard gegroeid. Zij geven tijdschriften uit, organiseren streamingdiensten die live worden uitgezonden en er kwam een Bijbelschool. De groei zit er flink in, momenteel kent de stichting meer dan 250 overwegend jonge vrijwilligers. Ruim 2000 Brabantse jongeren volgen het online Bijbelschoolproject. Naast online zijn er ook om de maand conferenties in zalen die ruimte bieden aan ten minste 1000 bezoekers. Om de naar geestelijk voedsel snakkende Brabanders beter van dienst te kunnen zijn moet er een nieuw pand komen voor een fulltime Bijbelschool, grotere samenkomsten en kantoorruimte.

Problemen

Maar het succes kent ook een keerzijde en wel in de personen van buurtbewoners Helga en Rob Gardenier. Zij klaagden vorig jaar in dagblad AD over de plannen van Frontrunners. Het echtpaar is juist aan de Oude Kerkstraat in Dussen gaan wonen “voor de rust en landelijkheid”. Het echtpaar verwacht dat Frontrunners Ministries zo veel Brabanders gaat aantrekken met praise-avonden, Bijbelstudies, congressen en samenkomsten dat het met de rust is gedaan. Via de Facebookgroep ‘Oude Kerkstraat Dussen’ zijn al talloze klachten binnengekomen. Omdat opmerkelijk veel mensen bewaar maken besloten Helga en Rob om een petitie online te zetten. Tom de Wal wil volgens het Brabants Dagblad niet reageren op de petitie.

Momenteel lijken nog niet alle bouwvoorzieningen volledig rond te zijn en is er nog kans te protesteren bij de gemeente of via de petitie. Volgens het bestemmingsplan lijkt de Wal zich geen zorgen te hoeven te maken, maar groot protest vanuit de buurt kan de zaak dwarsbomen.

‘Welvaartsevangelie’

Frontrunners-Ministies trekt veel jonge mensen uit Brabant en omstreken. De stichting gaat uit van het evangelicale ‘welvaartsevangelie’. Een vorm van Protestantisme die ook bij veel bestaande Protestanten op weinig goedkeuring kan rekenen. Zo legt Frontrunners grote nadruk op het geven van tienden (het geven van 10 procent van het inkomen aan de kerk). Zo stelt voorganger De Wal: “Als je in tienden in Gods Koninkrijk zaait, zul je daar ook in oogsten. ” De zekerheid waarmee De Wal propageert dat God je zal zegenen of genezen, afhankelijk van je giften, valt ook bij andersdenkende Protestanten niet goed.

Tom de Wal

Opmerkelijk is dat de hoofdvoorganger en oprichter van Frontrunners Ministries, Tom de Wal niet vies is van werken. Alle taken in het stichtingsbestuur vervult hij zelf, hij is zowel voorzitter, vice voorzitter en penningmeester alsook secretaris.

Mocht de bouwvergunning in Dussen niet doorgaan, dan hoeft de Wal niet te wanhopen. Er staan momenteel talloze Katholieke Kerkgebouwen leeg en te koop in Brabant.

 

Geef een reactie op dit artikel