BELGIË: Paters Augustijnen vrijgesproken van mensenhandel

-GENT- De Paters Augustijnen van Gent en de Overste van de Orde, die volgens het arbeidsauditoraat (het Belgische UWV) jonge Afrikanen onder het mom van een opleiding in het Klooster aan het werk hadden gezet zonder hen daarvoor te betalen, zijn vrijgesproken van mensenhandel en valsheid in geschrifte.

De Belgische autoriteiten stellen dat er voor minstens negentien personen valse documenten werden opgesteld om een verblijfsvisum te verkrijgen. Het gaat om achttien personen uit Benin, Togo en Ivoorkust en één persoon uit Vietnam. In die documenten hielden zij voor dat de betrokkenen lid waren van de Orde van Sint-Augustinus en al een tweejarige opleiding als Kloosterling achter de rug hadden in eigen land.

Er werden volgens het arbeidsauditoraat dertien werknemers het slachtoffer van mensenhandel en vier werden er met illegaal verblijf tewerkgesteld.

Huisdoorzoekingen

Het onderzoek, dat gepaard ging met huiszoekingen op 7 en 8 december 2014 in Gent en Leuven, startte na een klacht. Tijdens hun verblijf bij de Paters Augustijnen moesten de Afrikanen naar eigen zeggen om niet arbeid verrichten, onder andere tijdens cateringactiviteiten in de gebouwen van het Klooster.

De Gentse correctionele rechtbank heeft de Paters en hun Overste vanmorgen evenwel vrijgesproken.

In 2010 kondigde Overste Paul De Wit in de pers aan dat hij het Kloostergebouw wilde openen voor conferenties, recepties, privéfeestjes en culturele activiteiten. ‘Wij zijn ook van plan om de studenten uit Afrika en Vietnam die hier een Patersopleiding volgen, te laten meedraaien. Het is voor hen een ideale oefening om in contact te treden met de buitenwereld’, zei De Wit toen.

Bron: ADN Foto: wiki commons

Geef een reactie op dit artikel