BHIC lanceert website over rijke roomse leven in Brabant

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een website over het roomse leven in Brabant gelanceerd: ‘Wierook, wijwater & worstenbrood’. 

Tussen ca. 1850 en 1960 was ruim 90% van de Brabanders goed rooms-katholiek. De Kerk heeft daardoor een enorme invloed gehad op het dagelijks leven van alle Brabanders. Zo waren er in de 19e en 20e eeuw in totaal maar liefst 133 orden en congregaties actief in Brabant.

De katholieke geestelijkheid was bovendien op een breed maatschappelijk terrein actief. Vooral in het onderwijs (van kleuterschool tot voortgezet (beroeps)onderwijs) en uiteraard in de zorg (ziekenzorg, bejaarden- en gehandicaptenzorg en opvang van wezen). Mede dankzij hun inspanningen groeide het niveau van onderwijs en gezondheidzorg spectaculair. Bijna iedereen die nu boven de 40 jaar oud is, heeft dus wel op een of andere manier herinneringen aan dit goede katholieke leven.

Feest der herkenning

Op ‘Wierook, wijwater & worstenbrood’ treft U niet alleen foto’s en verhalen van de meer dan duizend katholieke kerken, kloosters, abdijen en lourdesgrotten in Noord-Brabant, maar U kunt ook meer te weten komen over de meer dan honderd ordes en congregaties die in Brabant werkzaam zijn geweest. In het Roomsch prentenboek zullen de typisch roomse fenomenen: van knikengel tot missiebusje, van wijwatervat tot beatmis een feest der herkenning zijn. Wat weet U nog over de angst voor onkuisheid, over de handen die U boven de dekens moest houden, over de huwelijksmoraal en de seksuele voorlichting? Blader ook eens door de katholieke kalender en de regels en de rituelen van de Heilige Moederkerk.

Maar nog belangrijker dan al die wetenswaardigheden zijn de eigen herinneringen van de Brabantse katholieken aan dat Roomsche leven. Deze site, die de komende tijd nog aangevuld wordt, biedt dan ook ruimschoots de gelegenheid om bij elk verhaal eigen ervaringen te delen.

Bron: BHIC Foto: NVRW-nationaal archief

Geef een reactie op dit artikel