Bisschoppen: Mondkapje en maximaal 30 is de norm vanaf nu bij vieringen

Zaterdag 10 oktober 12:00 (Redactie/Aartsbisdom)
-Utrecht- De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft besloten om parochies en religieuze gemeenschappen te adviseren, om maximaal 30 personen bij kerkelijke vieringen toe te laten en mondkapjes te verplichten.

Eerder adviseerden de Bisschoppen om de grootte van de gebouwen mee te nemen, waardoor in sommige kerken zelfs tussen 50 en 100 personen aan de Mis konden deelnemen. De Nederlandse Bisschoppen delen de zorgen van het kabinet, nu Corona een tweede pandemie veroorzaakt. Premier Rutte zei zaterdagmorgen dat de toestand in Nederland ernstiger is dan in de VS. Kerkelijke bijeenkomsten blijken slechts in 0,3% van alle gevallen een bron te zijn van besmettingen met Covid-19. “Omwille van de tweede Covid-19 golf, waarin wij op dit moment zijn terecht geraakt, zijn echter aanvullingen op het bestaande protocol noodzakelijk.” aldus de Bisschoppenconferentie.

Er geldt een dringend advies dat aanwezigen een mondkapje dragen dat bij voorkeur alleen tijdens het ontvangen van de H. Communie wordt afgedaan.

 

De Bisschoppen vragen de parochies en religieuze gemeenschappen zo snel als mogelijk terug te schalen naar maximaal dertig aanwezigen in de komende liturgievieringen (exclusief bedienaren en medewerkers). De al bestaande maatregel om niet samen te zingen blijft van kracht. Aan de gelovigen wordt gevraagd om een mondkapje te dragen volgens de richtlijnen van de overheid. De Bisschoppen beseffen dat in de parochies veel vrijwilligers betrokken zijn bij het implementeren van de maatregelen, en dat deze situatie opnieuw hun tijd en aandacht eist.

‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’

Het bestaande protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’ d.d. 10 juli 2020 blijft voor alle vieringen onverkort gelden met de volgende aanvullingen:

  • Voorlopig niet meer dan dertig gelovigen bij een viering, exclusief bedienaren
  • Er geldt een dringend advies dat aanwezigen een mondkapje dragen (volgens de richtlijnen van de overheid) dat bij voorkeur alleen tijdens het ontvangen van de H. Communie wordt afgedaan.

Wat al gold en uitdrukkelijk blijft gelden:

  • Zang vindt enkel plaats door een cantor of enkele zangers. Dit geldt ook voor de zang door kinderen
  • Samenzang is niet toegestaan

Verder overleg over maatwerk

De R.-K. Kerk blijft met de overheid in gesprek. Ook in de komende week zal weer overleg plaatsvinden met de minister. Nieuwe ontwikkelingen worden gemeld rkkerk.nl en de sites van de verschillende Bisdommen. De Bisschoppen vragen iedereen te blijven bidden voor de slachtoffers van COVID-19 en hun familieleden, in Nederland en wereldwijd. En ook voor de werkers in de gezondheidszorg dat God hen veel moed en kracht geeft en dat zij niet zelf besmet worden bij de zorg voor mensen die een Covid-19 besmetting hebben opgelopen.

Klik hier om het gebed van de Bisschoppen mee te bidden.

 

Geef een reactie op dit artikel