Bisschoppen staan meer bezoekers toe voor grote kerkgebouwen

Vrijdag 30 april 2021 07:31- Bron: ADN/Aartsbisdom/Bisdom Roermond – Foto: PB
  -Utrecht- Grote kerken met meer dan 300 zitplaatsen mogen voortaan bij vieringen iets meer gelovigen binnen laten.

Maximaal tien procent van het totale aantal zitplaatsen mag dan bezet worden tijdens de H. Mis. Voor elke tien extra zitplaatsen boven die 300 betekent dat één bezoeker extra. Dat heeft de Nederlandse Bisschoppenconferentie bekendgemaakt.

Grote kerkgebouwen
Een woordvoerder van het Bisdom Roermond schat dat zeker de helft van de 300 kerken in Limburg meer dan 300 zitplaatsen hebben. “Als het er niet méér zijn. Een doorsnee parochiekerk in een buitenwijk van een Limburgse stad telt al gauw zo’n 600-700 zitplaatsen.” De Sint-Christoffelkathedraal in Roermond telde tot enkele jaren geleden nog zo’n 1.000 zitplaatsen. Maar na een grote renovatie zijn dat er nu nog maar zo’n 300. “Maar met extra stoelen in de gangpaden kan dat – onder normale omstandigheden – weer opgeschaald worden naar 1.000 zitplaatsen”, aldus de woordvoerder. In kerken met minder dan 300 zitplaatsen blijft het maximale aantal aanwezigen bij een mis vooralsnog op dertig staan. Voor die kerken verandert er dus nog niets.
De Bisschoppen manen gelovigen onverlet tot voorzichtigheid, ook nu er een aantal maatschappelijke versoepelingen zijn ingegaan. ‘De huidige Covid-cijfers vragen nog steeds om grote voorzichtigheid en terughoudendheid, zeker nu de Indiase variant voor de (kerk)deur staat.’ Binnen de kerken – ook grote kerken – moeten mensen daarom anderhalve meter afstand van elkaar blijven aanhouden, vooraf een plek reserveren en zich blijven houden aan de hygiënevoorschriften bij binnenkomst en communiegang.

Geef een reactie op dit artikel