Bomaanslag op Orthodoxe Priester in Enschede, oorzaak GHB

Tegen een Hengeloër werd 10 maanden cel geëist voor het laten ontploffen van een bom bij de ambtswoning van een Syrisch Orthodoxe priester te Enschede. Ook moet de man ruim 10.000 euro betalen aan de familie van de pastoor, aldus het OM. De bomaanslag werd begin 2016 gepleegd.

God-zij-dank raakte niemand gewond. Wel was er veel materiële schade. De Priester die aan de Heidevlinder woont, werd voor de ontploffingen al meermaals bedreigd. Zo werd er al eens vuurwerk door de brievenbus gegooid, werd de Priester aangevallen en werd er een ruit ingegooid. Er zijn geen bewijzen dat de Hengeloër daar ook bij betrokken was.

Coffeeshop

De verdachte zegt geronseld te zijn door iemand uit de coffeeshop. De drugsverslaafde Hengeloër werd gevraagd om de Priester ‘hard aan te pakken’. Gezegd werd dat het ging om een ruzie in het hennepcircuit. Achteraf blijkt het om een conflict in familiaire kring te gaan.

Voor het plegen van de aanslag kreeg hij 1500 euro. De Hengeloër heeft een explosief aangeschaft en die samen met een vriend vastgebonden aan een zwerfkei. “Wij hadden onze opdrachtgever gezegd dat wij de bom door de voorruit zouden gooien, maar dat hebben wij niet gedaan.  Ik wilde niet dat er iemand gewond zou raken.” De Hengeloër verkeerde tijdens de aanslag in een roes. “Ik was verslaafd aan GHB.” Inmiddels zou hij volgens verslavingszorg zijn afgekickt.

Eén van de mannen die er die avond bij moet zijn geweest, een man uit Vroomshoop, was vandaag niet in de rechtbank. Zijn advocaat had zich ziek afgemeld. Een derde man die er mogelijk bij was, wordt niet vervolgd door justitie.

Schok

De familie van de priester was tijdens de aanslag thuis en is zich een ongeluk geschrokken. Zij zeggen er nog iedere dag last van te hebben. “Dat snap ik wel”, zegt de verdachte. “Maar dit was absoluut niet de bedoeling. Ik dacht met een ander kaliber mensen van doen te hebben. Ik heb er veel spijt van.”

De Hengeloër zegt bedreigd te worden door zijn opdrachtgever, omdat hij vrijuit heeft verklaard. “Als ik vrijkom, krijg ik een kogel door mijn hoofd, zei hij.” Ook de vriendin van de verdachte wordt bedreigd. Zij durft zich niet meer in Twente te vertonen en woont nu in de randstad.

De zaak tegen de mede-verdachte uit Vroomshoop is uitgesteld. Wel is al duidelijk dat de strafeis tegen hem hoger zal uitvallen, omdat hij tot nu toe zijn mond heeft gehouden.

De getroffen familie vindt de strafeis veel te laag. Daarnaast vinden zij het heel triest dat iemand hen dít heeft aangedaan voor 1500 euro. “Wij hadden hem liever zelf dat geld gegeven, dan was deze aanslag ons bespaard gebleven.” De familie hoopt dat de opdrachtgever van de aanslag snel wordt opgepakt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: DeRechtspraak/TVOost Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*