Boswachters in zorgen: “Petrus, laat het regenen, alsjeblieft”

Leestijd: 3 minuten

Woensdag 10 augustus 2022 -15:05 – Bron: RWS/ADN – Beeld: EMB/Geralt
 -Zeist- Boswachters in het ganse land maken zich zorgen over de aanhoudende droogte. Op verschillende plaatsen verkleuren de bomen alsof het herfst is, sommige bladeren vallen zelfs al van de bomen af. “De kans is aanwezig dat de bomen permanent beschadigd raken door de droogte”, aldus de Zeeuwse boswachter Peter Maas.

Boswachters en toezichthouders in natuurgebieden doen er alles aan om een natuurbrand te voorkomen en zijn daarom deze dagen extra alert. Een brand zoals in 2018, toen 75 hectare heide afbrandde in het Drentse Wateren, mag volgens hen niet weer gebeuren.

Er is vrees voor nieuw vuur in de natuur nu de temperatuur de komende dagen boven de 30 graden uitkomt. “De kans dat het weer gebeurt, is aanwezig”, zegt Uko Vegter, hoofd natuur en landschap van Stichting Het Drentse Landschap. “Dus wij moeten extra alert zijn.” Niet alleen is er bezorgdheid om een mogelijke brand. De natuur vecht onder deze temperaturen om te overleven, ziet Vegter. Volgens hem hebben vooral heidegebieden en bossen last van de droogte. Alles wordt er daarom aan gedaan om de gebieden zo nat mogelijk te houden.

De Wageningen Universiteit doet onderzoek naar de gevolgen van bosbranden, heide- en bermbranden op de natuur. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de oorzaken van erosie en overstromingen na een natuurbrand. Wageningse onderzoekers geven ook adviezen aan instanties, zodat ze zich na een natuurbrand kunnen concentreren op snel herstel van de bodembedekkende vegetatie. Hierdoor kan de bodem zoveel mogelijk intact blijven en zich snel herstellen.

Natuurbranden veroorzaken jaarlijks ecologische èn economische schade in een gebied ter grootte van de Europese Unie. De hitte van een natuurbrand kan de bodem aantasten en die waterafstotend maken, waardoor de kans op erosie en overstromingen sterk toeneemt.

Brand gaat van kant, gaat door water en door zand, komt niet in het gezond vlees. Glorie zij de Vader de Zoon en de Heilige Geest.
Drie Weesgegroeten bidden, driemaal een kruis erover, terwijl men de woorden spreekt.

Door de droogte van de afgelopen weken zijn organisaties zoals Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer „extra alert” op bos- en natuurbranden. Op Natuurbrandrisico.nl, van Brandweer Nederland, valt te lezen dat in bijna heel Nederland de hoogste fase geldt. Dat betekent dat het al langere tijd droog is geweest en het risico op een brand in de natuur groot is. Lees verder onder de foto>

Eén weggegooide peuk kan een immens bosgebied in vlammen op laten gaan.

Rijkswaterstaat is met de droogte „uiteraard nog meer alert op de situatie langs de weg”, aldus een woordvoerster. „Wij signaleren bermbranden via onze verkeerscamera’s boven snelwegen en onze weginspecteurs kunnen ze ook onderweg signaleren. Ook kunnen automobilisten ze opmerken en ons of de brandweer bellen.” Hoeveel bermbranden er de afgelopen tijd geweest zijn, kon de dienst niet zeggen omdat brandende auto’s op een vluchtstrook ook meegenomen worden in de cijfers.

Wat rest is voorzichtigheid in bos- en natuurgebieden, er zeker niet roken en altijd een mobieltje menemen om alarm te kunnen slaan bij beginnende brandjes. Bidden voor het behoud van onze bossen kan natuurlijk ook geen kwaad.