Brand kerk Noorbeek. Herstel duurt zeker een jaar. Beeld H. Brigida bleef intact!

Bisschop Smeets kwam donderdag zelf kijken naar de schade aan de kerk.

 

Bisschop Smeets, de Pastoor en medewerkers bij de verkoolde resten. Op de achtergrond het gespaarde beeld van de H. Brigida!
Vrijdag 5 februari 2021 09:15 Bron: Bisdom Foto: Bisdom by EMB
 -Noorbeek- De schade in de kerk van Noorbeek na de brand van afgelopen woensdag is zo groot, dat de Pastoor de kerk een jaar niet zal kunnen gebruiken.
Pastoor Paul Tervoort hoopt dat wanneer alles meezit, hij op 1 februari volgend jaar weer een Eucharistieviering kan houden. Dat is de dan op de dag van Sint Brigida, de Patroonheilige van de kerk die uit de 13e eeuw stamt.

Het beeld van beschermheilige Sint Brigida heeft de vlammen wel overleefd.

Het barokke houten altaar op het Priesterkoor is door de brand volledig verwoest. De verkoolde brokstukken liggen nog op het altaar, net als resten van de wit-gele doeken die in de kerk hingen en vlam hebben gevat. Verschillende kandelaars hebben de brand ook niet overleefd. Opmerkelijk : Het beeld van beschermheilige Sint Brigida heeft de vlammen wel overleefd.
Ook het monumentale kerkorgel is zwaar beschadigd. Het orgel stamt uit 1852 en wordt naast de vieringen regelmatig gebruikt voor orgelconcerten. Het gewelfde plafond van de kerk is helemaal zwartgeblakerd door het roet.
Hoe de brand kon ontstaan is een compleet raadsel. Aanvankelijk werd gemeld dat het vuur zich vanuit de sacristie heeft verspreid, maar dat blijkt niet te kloppen. Volgens het Bisdom Roermond is het nog maar de vraag of de oorzaak van de brand ooit nog achterhaald kan worden. Een aangeslagen Bisschop Smeets nam gisteren ter plaatse de stand van zaken op samen met Pastoor Paul Tervoort.
Klik hier voor een fotoreportage over de brand

Geef een reactie op dit artikel

Actueel
%d bloggers liken dit: