Clara Fey zalig

De kloosteroverste en school-oprichter Clara Fey uit Aken (1815-1894) wordt zondag zalig verklaard. Curie Kardinaal Angelo Amato las als vertegenwoordiger van paus Franciscus tijdens een H. Mist in de kathedraal van Aken de akte voor. De prefect van de Congregatie voor Heiligsprekingen in het Vaticaan prees Fey als een ‘ware heldin van het evangelie’. In de tijd van vroege industrialisatie redde ze arme kinderen en jongeren van verwaarlozing en uitbuiting. De zaligverklaring zou moed moeten geven aan degenen die vandaag actief zijn in de opvoeding van jonge mensen.

In de woorden van Amato vonden veel tijdgenoten van Clara Fey het aanstootgevend dat het opvoeden van arme meisjes gebeurde door een vrouw met een rijke achtergrond. “Voor Clara was dit werk van naastenliefde doodnormaal en had niets te maken met haar sociale afkomst”, zei de kardinaal. De door Fey gestichte orde, de congregatie van de zusters van het arme kind Jezus, zet nog steeds haar levenswerk voort en zorgt voor achtergestelde kinderen en jongelingen.

Fey werd op 11 april 1815 in Aken geboren als dochter van lakenfabrikant. Met het oog op de sociale problemen veroorzaakt door industrialisatie, stichtte ze de congregatie in 1844 met drie medestrijders. Zij poogden om kinderen en jonge mensen onderwijs en een (t)huis te geven. De orde spreidde zich snel over Europa en naar Amerika. Fey stierf op 8 mei 1894 in het Algemene Moederhuis van de Orde in Simpelveld in Nederland, waarnaar het leiderschap van de Orde was overgedragen vanwege conflicten. In 2012 werden de overblijfselen van Fey overgebracht naar de bisschoppelijke crypte van de kathedraal van Aken.

De relieken worden in een processie van de Kathedraal naar de Kind Jesu-Kapelle in de Jakobstraße op zondag overgebracht na een viering met de bisschop van Aken, Helmut Dieser. Daar is het voormalige moederhuis van de door Fey gestichte orde, waarin de Generale Overheid sinds 2012 opnieuw zetelt. Tegenwoordig werken ongeveer 450 zusters van de congregatie in 12 landen: Oostenrijk, België, Colombia, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Engeland, Indonesië, Letland, Luxemburg, Peru en Nederland. Ze werken op kleuterscholen, scholen, parochies, gezondheidscentra en gaarkeukens, evenzo helpen zij immigranten, werk-en daklozen.

Bron: EWTN Foto: Orde

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*