Consumptie huishoudens groeit met bijna 6 procent in augustus

Donderdag 21 oktober 2021 07:02 – Bron: CBS/Marjolijn Jaarsma – Beeld: PB
-Heerlen- In augustus 2021 hebben consumenten 5,8 procent meer besteed dan in augustus 2020, meldt het CBS. Vooral aan diensten en duurzame goederen gaven ze meer uit. In vergelijking met augustus 2019 besteedden consumenten 3,4 procent meer in augustus 2021.
De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument besteedt meer aan diensten en duurzame goederen

Consumenten hebben in augustus 9,7 procent meer uitgegeven aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant of een voetbalwedstrijd, dan in augustus 2020. De consumptie van diensten was ook bijna 1 procent hoger dan in augustus 2019. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

In augustus hebben consumenten 3,6 procent meer besteed aan duurzame goederen dan in augustus 2020. Vooral aan kleding en schoenen hebben ze meer uitgegeven. Aan vervoermiddelen werd echter minder uitgegeven. Consumenten besteedden aan overige goederen, zoals gas, elektriciteit en motorbrandstoffen, 0,8 procent meer. Aan voedings- en genotmiddelen hebben ze echter 2,9 procent minder gespendeerd dan in augustus 2020.

Drie weken geleden meldde het CBS dat de detailhandel in augustus 3 procent meer heeft omgezet dan in augustus 2020. Het verkoopvolume was 1,9 procent hoger. De omzet van de non-foodsector groeide met 6,3 procent, terwijl de omzet van de foodsector 3,8 procent kromp. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

 

Geef een reactie op dit artikel