Corona: Van epidemie naar pandemie

WHO roept Coronavirus uit tot  pandemie

-ZEIST/BRUSSEL- Wereldwijd, ook in Nederland en België, worden drastische maatregelen genomen om het nieuwe coronavirus in de greep te krijgen. Het lukt nog niet.
WHO roept coronavirus uit tot pandemie: “Wij zijn diep bezorgd”

Iedereen was er al bang voor, maar het is nu bewaarheid: De Wereldgezondheids-organisatie (WHO) heeft COVID-19 voor het eerst tot pandemie verklaard. Tot nu toe was de WHO terughoudend om de term pandemie, ofwel wereldwijde epidemie, te gebruiken voor de uitbraak van het coronavirus, maar tijdens een persconferentie sprak directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus het woord pandemie dan officieel uit.

Alarmbel

“Wij zijn diep bezorgd over de alarmerende berichten en niveaus van de verspreiding en de ernst, maar ook over het gebrek aan actie”, zo licht hij toe. “Wij hebben landen elke dag opgeroepen om snel en ingrijpend actie te ondernemen. Wij hebben luid en duidelijk aan de alarmbel getrokken.” Maar helaas zijn er nog steeds landen die erg laconiek handelen en geen tot nauwelijks maatregelen nemen. Hij lijkt, zonder de naam te noemen, hier ook naar Nederland te wijzen, waar premier Rutte in zijn maatregelen niet veel verder kwam dan: “laten we elkaars handen even niet meer schudden”

“Pandemie is geen woord om achteloos te gebruiken”, zegt Ghebreyesus. “Het is een woord dat, als het misbruikt wordt, onredelijke angst kan veroorzaken, of tot de ongerechtvaardigde aanvaarding dat het gevecht voorbij is, wat onnodig lijden en dood teweeg kan brengen.”
Tegelijkertijd benadrukte de WHO-directeur dat het gebruik van het woord pandemie op zichzelf niets verandert aan de ellendige en hopeloze situatie. Volgens hem kunnen alle landen samen de koers van deze wereldwijde epidemie wel veranderen. “Wij zitten allemaal in hetzelfde schuitje en wij moeten juist handelen en vooral kalm blijven”, aldus de WHO-baas.

Meer dan 500 besmettingen in Nederland

In Nederland is ondertussen bij 503 personen het coronavirus vastgesteld. Vijf daarvan zijn inmiddels overleden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft woensdag 121 meldingen van nieuwe gevallen ontvangen via de gemeentelijke gezondheidsdiensten.
Gisteren werden nog 61 nieuwe gevallen gemeld, vandaag is dat een verdubbeling. Bijna de helft van de meldingen van besmettingen met het coronavirus zijn afkomstig uit de provincie Noord-Brabant.

In Italië is het dodentol door het coronavirus ondertussen opgelopen tot 827. Nieuwe gevallen nemen hand over hand toe. Woensdag 11 maart: In heel Italië gaan alle winkels m.u.v. supermarkten en apotheken per direct dicht

Duitsland

In Duitsland zijn al 1.850 gevallen geregistreerd die besmet zijn met het coronavirus. De grootste concentraties zijn in de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Beieren en Baden-Württemberg. Er stierven in Duitsland al drie mensen aan het virus. Zij woonden allemaal in het westen van het land.

Merkel: “60 à 70 procent Duitsers kan besmet raken”

In Duitsland wordt nu al rekening gehouden met het meest sombere draaiboek. “60 tot 70 procent van de Duitsers kan besmet raken met het coronavirus.” Dat heeft bondskanselier Angela Merkel gezegd in het kader van een crisisvergadering. Zij roept op tot solidariteit en gezond verstand om de uitbraak onder de knie te krijgen, nu ook een derde persoon in Duitsland aan het virus overleden is.
“Onze solidariteit, ons gezond verstand en ons hart worden op de proef gesteld en ik hoop dat wij deze proef doorstaan”, zei Merkel op een persconferentie in de hoofdstad Berlijn.

Eerste dodelijke slachtoffers in België

Ondertussen zijn er in België drie mensen overleden aan het coronavirus en 314 anderen zijn besmet. Er zijn twee nieuwe overlijdens vastgesteld door het coronavirus, zo meldde de FOD Volksgezondheid.

Een eerste patiënt van 73 jaar werd op 4 maart opgenomen in het Sint-Elisabeth ziekenhuis in Brussel. Zijn toestand ging echter snel achteruit en hij overleed vandaag op de afdeling Intensieve Zorg.

Een patiënt van 86 jaar is overleden in een verpleeghuis in Sint-Genesius-Rode. Hij was binnen datzelfde rusthuis in quarantaine geplaatst nadat hij positief bleek na een test op het coronavirus. Daarmede komt het totaal aantal sterfgevallen in België door het nieuwe coronavirus op drie. Dat er deze week meer mensen zullen overlijden is zeker en vast.

Italiaanse ziekenhuizen volledig overbelast

Door de snelle stijging van het aantal Covid-19-patiënten heeft Italië er een probleem bij gekregen: overbelasting van de ziekenhuizen. Politici en artsen laten ernstige waarschuwingen horen. Met het leger is men in overleg over de opbouw van veldhospitalen in een aantal steden.

“Wij kunnen zo niet lang door gaan”,  citeert de krant Corriere della Sera Antonio Pesenti, de coördinator van de intensieve zorg in de crisisstaf van Lombardije. Het aantal bedden op de afdelingen voor intensieve zorg in de zwaar getroffen regio is al sterk verhoogd. Maar het is vrijwel zeker dat het aantal patiënten binnenkort de capaciteit van de ziekenhuizen overstijgt.

Paus Franciscus is nog steeds in Rome, in Vaticaanstad, de plannen hem uit Rome naar Castel Gandolfo te brengen zijn nog niet uitgevoerd. De kans op besmetting binnen de grenzen van het Vaticaan zijn wel kleiner geworden, nu Vaticaanstad, volledig is afgesloten. Toeristen komen er niet meer in, congressen en grote bijeenkomsten zijn allemaal afgezegd. Het Sint Pietersplein en de Pietersbasiliek zijn op slot. Rondom Vaticaanstad is een cordon manschappen van de Italiaanse politie en de Zwitserse Garde actief met de bewaking.

De Paus heeft opgeroepen te bidden. Met Gods hulp moet het lukken de ziekte te bestrijden.

Geef een reactie op dit artikel