Coronasituatie in België is zeer zorgwekkend

-BRUSSEL- (ADN/VRT) In de afgelopen week waren er gemiddeld 279 nieuwe Corona-infecties per dag in België. In totaal werden 1.952 nieuwe besmettingen geregistreerd. “De zeer snelle stijging van het aantal nieuwe infecties is uiterst zorgwekkend”, zei Boudewijn Catry van Sciensano op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Van die nieuwe infecties vond 47 procent plaats in de provincie Antwerpen. Ook in de rest van het land stijgt het aantal infecties beduidend. De meeste nieuwe infecties zijn onder de actieve bevolking van mensen tussen 20 en 59 jaar oud.

Er worden gemiddeld 17,4 mensen per dag opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van vorige week. In totaal liggen 211 mensen in het ziekenhuis nu, dat is een stijging van 26 procent tegenover afgelopen week. Van die 211 patiënten liggen er 47 op de intensieve zorg,  een stijging van 52 procent. Het aantal overlijdens ligt op gemiddeld twee per dag.

Situatie nu uiterst zorgwekkend

“De snelle stijging van het aantal nieuwe infecties is zorgwekkend”, zei Boudewijn Catry van Sciensano tegenover omroep VRT. Het aantal patiënten in ziekenhuizen gaan in stijgende lijn.

Om de situatie terug onder controle te krijgen, moeten de Belgen volgens Catry hun gedrag vandaag nog aanpassen. Zeker nu er deze week opnieuw mooie dagen voorspeld worden.

Catry herhaalt daarom dat het belangrijk is om de handen grondig te blijven wassen. Ook anderhalve meter afstand houden blijft va het grootste belang en een mondmasker dragen op drukke plaatsen is nu echt een verplichting. “Beperk daarnaast ook het aantal mensen met wie u afspreekt, en doe dat liefst in open lucht”, zei Catry. “Blijf thuis als u ziek bent”.

“Wij moeten niet lijdzaam afwachten op wat op ons afkomt”, voegt de woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum Yves Stevens toe. “Iedereen heeft invloed op het verloop van de curve van deze pandemie, samen kunnen wij een tweede golf vermijden.”

Stevens benadrukt dat iedereen het gedrag moet aanpassen. ‘Het zijn niet enkel de jongeren, de toeristen of inwoners van bepaalde wijken, provincies of gemeenschappen die de maatregelen moeten naleven’, zei hij. ‘Enkel als we op een solidaire manier reageren, kunnen we er samen in slagen om dit domino-effect te stoppen.

“Iedereen hoopte en ging ervan uit dat wij ons sociaal leven deze zomer zouden kunnen hernemen, spijtig genoeg is de realiteit wat ze is” aldus Stevens. “Het is niet het moment om feestjes te organiseren zonder de strikte voorwaarden te respecteren. Wij beseffen dat dit een enorme teleurstelling is voor mensen die maandenlang uitgekeken hebben naar een samenzijn met familie en vrienden. Gezien de ernst van de situatie zal het Belgisch Nationaal Crisiscentrum woensdag nieuwe maatregelen aankondigen.

Geef een reactie op dit artikel