CU erkent ‘homohuwelijk’ niet kinderpardon wel

Partijcongres te Zwolle met felle debatten

DEN HAAG – De Broeders en Zusters van de Christen Unie gaan niet mee in de erkenning van het ‘homohuwelijk’. Bij de ChristenUnie blijft de meerderheid faliekant tegen. Het partijcongres heeft een voorstel met een zeer ruime meerderheid weggestemd.

Nadat het congres opende met gebed deed een kleine groep leden een voorstel om het huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht op te nemen in de oprichtingsstatuten van de CU. „Ik geloof dat God geen bezwaar heeft op huwelijken van het zelfde geslacht op basis van de Schrift”, zei initiatiefnemer Walter Brands tijdens een hard en uiterst gevoelig debat.

Partijvoorzitter Piet Adema wilde niets weten van het voorstel. „Dit document is het vertrekpunt van onze politiek. Als ideaal zien wij het huwelijk tussen man en vrouw, overeenkomstig de wil des Heeren”, lichtte hij toe. „Het zou een principiële koerswijziging betekenen.”

Kinderpardon

De Christen Unie, de kleinste regeringspartij, wil voorzien in een voorlopige stop op de uitzetting van kinderen totdat het onderzoek naar asielprocedures door staatssecretaris Harbers (Asielzaken) is afgerond. Dit voorstel kreeg de absolute meerderheid van de ChristenUnie-leden achter zich.

Op het Zwols partijcongres werd dit voorstel bijna unaniem gesteund. De leden zijn, zoals in het verleden, fanatiek voorstander van een uitbreiding van het kinderpardon, maar de realiteit is weerbarstig. Het CDA zet de voet dwars als voormalig Christelijke partij, waardoor er op dit moment geen meerderheid is in de Tweede Kamer. Om toch iets voor deze kinderen te bereiken wil de absolute meerderheid der CU-leden een uitzetstop voor zo’n 400 kinderen. De partij sprak vanwege de enorme steun bij de achterban van een „historische motie.” Partijvoorzitter Piet Adema liet het oordeel aan het congres over: „Wij willen ook geen valse hoop bieden. Als het uitstel wordt, dan is het nog geen afstel. Dat is voor ons het dillema.” Het is nu aan de kamer om er mee aan de slag te gaan om tot een beschaafde oplossing te komen. Ook de uitslag van de eerste kamerverkiezingen, volgend voorjaar, zijn van doorslaggevend belang voor een succesvol en beschaafd kinderpardon.

Bron: CU/ADN/Telegraaf/SDZ Foto:

 

Geef een reactie op dit artikel