Eerste storm van het jaar op komst; hoge waterstanden verwacht

Weerdiensten verwachten voor dinsdag de eerste storm met een kracht van 8 Beaufort, met name rond de Wadden. Omdat er ook springtij is zullen de golven op zee rond de vier meter zijn!

De eerste storm van het jaar komt er aan. Dat gaat morgen – dinsdag – gepaard met extra hoge waterstanden vanwege springtij. En dus zijn Rijkswaterstaat en het Waterschap Scheldestromen alert op wat er komen gaat.

Rijkswaterstaat houdt de waterstand in de gaten in verband met het wel of niet sluiten van de stormvloedkering in de Oosterschelde. Bij een waterstand van 3.00 meter boven NAP (gemeten bij De Roompot) gaat de kering dicht.

De verwachting, volgens een woordvoerder, is dat dinsdagmiddag rond 15.30 uur het peil op 2.76 boven NAP staat. Als het verwachte peil boven de 2.75 meter blijft, dan worden tien uur voor het hoogste peil de mensen van het zogenoemde beslisteam bij elkaar geroepen.

Het Waterschap Scheldestromen verwacht niet dat er dijkbewaking hoeft worden ingesteld. Dat gebeurt, volgens een woordvoerder, pas als het waterpeil stijgt naar 3.30 meter of hoger.

Storm ‘blaast’ kraan omver op begraafplaats

Een kraan is maandagmiddag gekanteld op de begraafplaats in Warffum (GR). Dit gebeurde tijdens het kappen van bomen op de begraafplaats.

Volgens omstanders viel de kraan om toen de machinist een boomstam optakelde. Mogelijk heeft de harde wind vat gekregen op de kraan. De bestuurder zou lichtgewond zijn geraakt. Een grote kraan is gekomen om ‘zijn kleine broer’ weer rechtop te zetten.

Het kappen van de bomen op de begraafplaats is tijdelijk gestaakt. (MB)

Foto: Pixabay

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*