Eindelijk ! Staatlozen worden geholpen

-UTRECHT- De grote steden in de Randstad, met uitzondering van Rotterdam, gaan inwoners zonder nationaliteit helpen om te worden erkend als ‘staatloos’. De lakse houding van het kabinet zijn de gemeenten meer dan zat. Nu er ook nog eens geen staatssecretaris voor asielzaken is, vanwege het opstappen van staatssecretaris Harbers, vrezen de gemeenten het ergste.

De gemeenten zijn van mening dat mensen die nergens worden erkend, geen schuld aan hun situatie hebben. Zij willen deze groep nu zo snel mogelijk helpen.

In ons land wonen zo’n 8000 mensen die staatloos zijn. Zij mogen niet werken, krijgen geen uitkering, kunnen geen bankrekening openen of woning huren. Studeren of naar het buitenland gaan kan eveneens niet.

Nederland heeft al 4000 mensen die staatloos waren erkend. Na een inburgeringsperiode van 3 jaar ontvangen zij het Nederlanderschap. De Verenigde Naties en Human Rights Watch hebben talloze malen geprotesteerd in Den Haag, maar het leek tegen ‘dovemansoren’. Door de laksheid van het kabinet hebben Amsterdam, Utrecht en Den-Haag nu zelf het heft in handen genomen.

Bron KRONCRV Foto: PB-Josemdelaa

Geef een reactie op dit artikel