EO-jongerendag ‘wankelt’

Leestijd: 4 minuten
Van toogdag naar happy clappy
Zaterdag 25 september 2021 00:43 – Bron: Redactie kerk/EO/Ds. R. van Kooten – Beeld: EO/wiki/PB
  -Hilversum- En wij zingen en wij springen en wij zijn zo blij. Duizenden jongeren die tegelijk springen, zingen, juichen, bidden, luisteren en hun God aanbidden. Onmogelijk in Nederland? Nee, hoor, het gebeurt al sinds 1975 op de EO Jongerendag.

Wat begon als een ‘toogdag’ met 300 bezoekers, is uitgegroeid tot een multimedia- evenement waar elk jaar duizenden jongeren op afkomen. Gestart in de roerige seventies onder aanvoering van mega tieneridolen als Henk Binnendijk en niet te vergeten Mr. Smile, Jan van den Bosch. Jeugdappèl, zo heette de EOJongerendag in 1975. Op oude beelden is te zien hoe honderden jongeren in de Martinihal in Groningen, zittend op zwarte klapstoeltjes, luisteren naar evangelist Henk Binnendijk. In groepjes praten zij na over geloofszekerheid. Een zangkoor onder leiding van het duo Elly en Rikkert omlijst de toespraken. Aanvankelijk nog psalmen zingend op volle noten en geen handjes in de lucht, maar gestaag ging de club over op ‘satanische klanken’ zoals een refo-dominee, na een bezoek aan het festival concludeerde, om daarna met vrouw en kids snel te vertrekken, richting Veluwe, huiswaarts.

Maar de tijd van groot, groter en nog groter (volle stadions) is duur, heel duur. Inmiddels lopen de kosten al voorbij het miljoen. Om de volgende editie te bekostigen, organiseert de EO een inzamelactie; er is 350.000 euro nodig.

Een flink bedrag, maar EO-directeur Arjan Lock is ervan overtuigd dat het gaat lukken om dit geld bij elkaar te krijgen. “Mensen die de missie van de EO een warm hart toedragen, willen niets liever dan dat de EO Jongerendag doorgaat. Ook de EO kijkt naar haar begroting, wij keren alles om. Of wij failliet gaan? Nee, wij zijn een superstabiele organisatie, maar wij hebben ook veel ambities.” “Zo wil de EO graag content blijven maken, deels om ook niet-gelovigen te bereiken.” aldus Lock in de EO-gids ‘Visie’.

Joram Kaat

Refohunk Joram Kaat (27) presenteert sinds 2015 de EO Jongerendag. Hij bezocht de dag voor het eerst in 2006. “Eigenlijk is het een rare dag: het is een festival, maar wel eerbiedig, met gebed, preken en worship. Het is een rollercoaster. Mijn jaarlijkse hoogtepunt? Het moment waarop enkele jongeren op het podium hun getuigenis vertellen. Het is dan doodstil in de zaal, alsof wij in een kring met vijf mensen zitten. Bizar eigenlijk. Je kunt je pas voorstellen hoe de EO Jongerendag is, door het zelf te ervaren,” aldus Kaat in Visie.

De progressieve refo-omroep EO gaat DV door met de jongerendag en gaat er van uit dat de 350.000 euro er wel komen, nu de jongeren nog, want geloofsafval en de coronabeperkingen laten zich met de jaren meer-en-meer gelden. Wat ook al niet meewerkt zijn andere omroepen, zoals de reformatorische omroep RO en TV zender Family7. Twee omroepen die van de meer behoudende lijn zijn en hun (jonge)luisteraars en kijkers graag wijzen op de ‘gevaren’ die kleven aan de jongerendag van grote broer EO.

De EO heeft ook een eigen jongerenafdeling binnen de omroep, naar goed evangelicaal gebruik voorzien van een engelstalige naam: ‘Beam’. Een onderzoek van Beam onder de achterban naar drank en drugs doet de (evangelicale)mens voor het ergste vrezen. Hieronder de uitslagen.

Vragen aan de BEAM’ers. Bijna 1.500 jongeren vulden de enquête in. Dit is de uitslag.

 

Zo’n driekwart van de ondervraagden (74%) gaat wel eens uit. De meesten (79%) zitten gezellig bij vrienden thuis, 68% gaat regelmatig naar het café, iets minder dan de helft (44%) gaat graag naar een discotheek en bijna een kwart (24%) is te vinden op een vette danceparty.

Roken
Bijna een derde van de jongeren (31%) rookt wel eens. Maar de helft van de ouders (46%) weet niet dat hun kind rookt,15% van de rokers heeft hierover gelogen.

Drinken
Er wordt regelmatig gedronken door BEAM’ers. 43% drinkt regelmatig, 31% soms en de overige 26% zelfden tot nooitTijdens het uitgaan blijft 58% van de drinkers onder de 5 glazen alcohol, drinkt 34% 5-9 biertjes, wijntjes of andere alcoholische drankjes en zet 8% het op een zuipen met 10 of meer drankjes. Iets meer dan de helft (51%) van jullie is wel eens dronken geweest.

Dat jullie drinken is geen geheim: 92% van de ouders weten dit. 61% van de ouders weten ook hoeveel je drinkt. Bij 32% is de hoeveelheid alcohol nooit ter sprake gekomen, 7% heeft hier over gelogen tegen hun ouders.

Drugs
20% 
van de ondervraagden heeft wel eens drugs gebruikt (16% alleen softdrugs, 4% ook harddrugs). De plek waar dit vaak het eerst gebeurt, is bij vrienden thuis (53%). Bij bijna een kwart (24%) is dit bij één keer gebleven. Maar van de jongeren die zeiden wel eens drugs gebruikt te hebben, doet 42% dit nog steeds.

Het drugsgebruik is trouwens redelijk geheim: 73% van de ouders heeft hier namelijk een weet van, 12% van de gebruikers heeft hier over gelogen.

Jongens vs meiden
Jongens zijn een stuk minder braaf dan meisjes, blijkt uit ons onderzoek:
Jongens            vs          Meisjes
Gaat wekelijks uit:                                            35%                            19%
Rookt:                                                               37%                            27%
Drinkt regelmatig:                                           60%                            38%
Is wel eens dronken geweest:                        64%                            46%
Heeft wel eens drugs gebruikt:                       30%                            16%
Gebruikt nog steeds wel eens drugs:              13%                            6%

De leeftijd waarop er voor het eerst gerookt, gedronken of geblowd wordt, is gemiddeld 15-16 jaar.

Dit onderzoek stond in BEAM magazine 4 van 2015.

Help nu mee!

Vind je het belangrijk dat de EO-Jongerendag blijft bestaan? Klik dan HIER en geef een gift.