Facebook weet veel meer dan u lief is: ook wie u belde en sms’te

Tenminste: als u een Android-telefoon hebt

Facebook verkeert in zwaar weer, massaal zeggen gebruikers hun account op, na alle negatieve publicaties van de laatste tijd. Maar het is nog veel erger dan U dacht. Gebruikers hebben ontdekt dat Facebook nog meer gegevens bijhoudt dan werd gedacht. In alle info die het socialemediaplatform over je heeft, zit ook naar wie en hoelang je belt en sms’t. Het probleem deed zich evenwel alleen voor op Android-toestellen, en is inmiddels onmogelijk gemaakt.

Onder de hashtag #deletefacebook wordt opgeroepen om je account te verwijderen, na de onthullingen over de gegevensverzameling van Cambridge Analytics. Gebruikers die dat willen doen, krijgen van Facebook de vraag of ze een kopie van al hun gegevens willen downloaden. Daardoor heeft een groot aantal gebruikers ontdekt dat het bedrijf hun sms- en belgeschiedenis nauwlettend in de gaten houdt.

SHARE  

Op iOS, het besturingssysteem van de iPhone, heeft dergelijke gegevensverzameling nooit plaatsgevonden

Of beter: hield, want door een update van het mobiele besturingssysteem Android kunnen apps inmiddels niet meer ongevraagd aan gegevens. Op iOS, het besturingssysteem van de iPhone, heeft dergelijke gegevensverzameling nooit plaatsgevonden.

Uit het Facebook-archief dat gebruikers hebben gedownload, blijkt ook dat de app weet wie je contacten zijn. “Dat is logisch, want zo kun je sneller mensen vinden met wie je bevriend kunt worden. Bovendien kun je zelf aangeven of je de app toegang heeft tot je contacten of niet”, aldus een woordvoerder in een verklaring. Op het feit dat de app je bel- en sms-geschiedenis bijhield, heeft het bedrijf nog niet gereageerd.

 

Bron: 1010wins Foto: Pixabay Geralt

 

Geef een reactie op dit artikel