Fors verlies voor regeringscoalitie 40% !

 -DEN HAAG – Zondag 10 maart. De regeringspartijen VVD, CDA en D66 gaan bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten ongekend fors verliezen. Volgens de jongste peiling van Maurice de Hond ruim 40 procent van hun kiezers.

Omdat steeds meer kiezers weinig op hebben met de Haagse politiek, tekent zich ook in de aanloop naar de Provinciale-Statenverkiezingen op 20 maart een verdere opkomst van de lokale en regionale partijen af, aldus De Hond.  De Hond zag alleen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2002 bij zoveel partijen zulke lage cijfers van kiezers die aangeven hun partij trouw te blijven.

In de laatste peiling blijft de VVD op 1 staan met 23 zetels, direct gevolgd door een harer concurrenten Forum voor Democratie (FVD) met maar liefst negentien zetels. De rechtsliberale partijen PVV en FVD zijn op dit moment goed voor 23 procent der stemmen.

De lokale en regionale partijen organiseren zich ook landelijk (in de Onafhankelijke SenaatsFractie en de hervormingsbeweging Code Oranje) voor de Eerste Kamerverkiezingen. De verwachte 3 procent zou omgezet kunnen worden in twee zetels in de Eerste Kamer.

Foto: PB-Ulleo

Geef een reactie op dit artikel