Gezinnen met kinderen nemen af, vooral in Zeeland

-HEERLEN- (ADN) Het aantal gezinnen met kinderen neemt af in het ganse land. Maar in Zeeland veel sneller dan in de rest van Nederland. De grote gezinnen, met drie of meer thuiswonende kinderen, verliezen in Zeeland vooral terrein in Kapelle, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Hulst en Terneuzen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) over 2009 en 2019.

Tien jaar geleden telde Zeeland nog 37.000 gezinnen met kinderen, dat is in 2019 nog 33.000, een achteruitgang van 11 procent. In de rest van ons land nam in dezelfde periode het aantal gezinnen met kinderen met 5 procent af. In de Zeeuwse gemeenten Hulst en Sluis nam het aantal dramatisch af, met respectievelijk 19 en 18 procent.

Een groot gezin, voor het land een gewin

De gemeente Sluis is in Zeeland de grote uitzondering. Weliswaar krimpt daar het totaal aantal gezinnen net als elders, maar juist het aantal grote gezinnen met jonge kinderen neemt er licht toe, van 140 naar 143 in tien jaar tijd.

Dat er in Zeeland doorgaans grotere gezinnen zijn wordt door de onderzoekers verklaard door het grote aandeel gelovigen in de provincie. Vooral in reformatorische kring is de kinderzegen hoog. Zij hebben ruim drie thuiswonende kinderen tegenover ruim twee thuiswonende kinderen gemiddeld in een gemiddeld Zeeuws gezin. Het ZB-Planbureau heeft er in 2018 onderzoek naar gedaan.

Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel