Griepgolf teistert het ganse land

  BILTHOVEN – De griepgolf die sinds half december veel Nederlanders heeft geveld houdt aan. Vooral veel kleine kinderen hebben de bijbehorende ziekteverschijnselen, meldt gezondheidsinstituut Nivel in Utrecht. Wanneer deze kinderen volgende week weer naar school gaan zal naar verwachting de verspreiding harder gaan dan de afgelopen twee weken.

Het RIVM in Bilthoven spreekt formeel van een epidemie wanneer in twee opeenvolgende weken meer dan 51 op 100.000 mensen griep hebben.

Nivel baseert zich op cijfers van veertig huisartsenpraktijken en heeft de jongste weekresultaten gecorrigeerd voor de kerstdagen, de periode waarin de meeste praktijken gesloten zijn. Overigens gaat lang niet iedere grieppatiënt naar de dokter, maar volgens Nivel geeft de rekenmethode die sinds 1970 wordt gehanteerd wel een beeld en worden daardoor vergelijkingen met andere jaren mogelijk.

Gemiddeld duurt een epidemie in Nederland zo’n negen weken. Vorig jaar waarde de griep achttien weken rond en kregen opvallend veel ouderen ook een longontsteking. Ziekenhuizen lagen toen overvol met grieppatiënten. De langste epidemie was die van de winteren van 2014/2015. Die duurde 21 weken.

Bron: RIVM/NIVEL/ADN Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*