Grondwet: Kerken uitgezonderd van mondkapjesplicht

Zaterdag 21 november 2020 19:55 (ADN/Foto EMB)
Kerken zijn geen openbare ruimtes zoals winkels en overheidsgebouwen
-‘s-Gravenhage- Kerken zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht vanwege de grondwet. Dat heeft minister-president Mark Rutte vandaag gezegd tijdens een online partijbijeenkomst van de VVD.

Ik had echt geen flauw idee
De uitzondering voor kerken en andere gebedshuizen zorgt voor veel commotie. Gisteren werd Rutte in zijn wekelijkse interview op Radio 1 gevraagd naar de reden achter dit besluit, maar hij moest het antwoord schuldig blijven. Hij verzon snel een antwoord , maar gaf staande de uitzending toe dat ter plekke te hebben bedacht. „Ik had echt geen flauw idee”, geeft hij een dag later toe tijdens de VVD-bijeenkomst.

Gisteren nam Rutte na het verlaten van de NPO-radiostudio onmiddellijk contact op met medewerkers het Ministerie van Algemene Zaken en die zochten het voor hem uit: „Het heeft allemaal te maken met de grondwet. Kerken zijn geen openbare ruimtes zoals winkels en overheidsgebouwen. Daarom wordt in kerken niet gehandhaafd.” Rutte juicht het echter wel toe dat parochiebesturen oproepen om wél een mondkapje te dragen. De nationale mondkapjesplicht gaat in op 1 december en duurt in ieder geval drie maanden. Op het niet dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes staat een boete van 95 euro, maar dat geldt dus niet voor kerkgebouwen.
Klik op de mondkap om ze te bestellen via Bol.com

Geef een reactie op dit artikel