HAAMSTEDE: Toeristenkerk nog steeds veel bezocht

-HAAMSTEDE-Tot de laatste plek bezet was de Onze Lieve Vrouwe op Zee Kerk in Haamstede afgelopen zondag. Vol met Rooms-Katholieke Schouwenaren, maar vooral met Rooms-Katholieke toeristen. Want uiteindelijk gaat het hier om een toeristenkerk. Deze week bestaat de Kerk zestig jaar.

In de van oorsprong overwegend protestantse Schouwse Westhoek werden in de jaren zestig enkele zogenoemde Rooms-Katholieke hulpkerken gebouwd. Daar was vraag naar; aan de ene kant omdat er steeds meer Rooms-Katholieken kwamen wonen, maar vooral door de opkomst van het toerisme. Want in diezelfde periode begonnen veel Katholieken uit Brabant, Limburg en vooral Duitsland naar Zeeland op vacantie te komen.

De toeristenkerk in Haamstede is vernoemd naar een middeleeuwse Kapel in Renesse, welke in de 16e eeuw verdween. Tot vorig jaar was er iedere week een H. Mis in het Kerkgebouw. Maar door terugloop van Parochianen en een tekort aan Priesters zijn er nu alleen nog vieringen in het zomerseizoen. Gewoonlijk trekken die zo’n zeventig bezoekers en regelmatig wordt er in de Mis Duits gesproken. Voorganger en Vicaris Paul Verbeek sprak de hoop uit over tien jaar opnieuw een jubileumviering te mogen vieren.

Na de viering werden ook twee gebrandschilderde ramen ingezegend. Ze zijn onlangs geschonken door een Duitse weldoener die de Kerk een warm hart toedraagt.

Bron: parochie/ Foto: ReliWiki

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*