Helft supermarkten open op 1e Kerstdag, maar Aldi en Lidl houden deuren dicht

Vrijdag 24 december 2021 07:02 – Bron: Redactie binnenland – Beeld: MariaBode
 -‘s-Gravenhage- Opnieuw zijn er meer supermarkten open op Eerste Kerstdag. Dit jaar kunnen klanten in bijna de helft van de supers op Eerste Kerstdag terecht voor het doen hunner boodschappen. Vorig jaar kon dat bij 40 procent van de supermarkten. Op tweede Kerstdag zijn aanzienlijk meer supermarkten open: zo’n acht op de tien. Dat zijn er opmerkelijk genoeg iets minder dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van Openingstijden.nl

In de dagen vóór Kerstmis is het topdrukte bij de grootgrutters. Door de huidige coronamaatregelen zijn supers ‘slechts’ tot 20.00 uur open, een poging vanuit de branche om de openingstijden op te rekken tot 22.00 uur om zo de drukte te spreiden, staat het kabinet niet toe.

Dit jaar zijn in 250 gemeenten de supermarkten open op Eerste kerstdag, klanten kunnen terecht bij ruim 1700 kruidenierswinkels. Vorig jaar ging het om 244 gemeenten en 1655 supermarkten. ,,Als wij kijken naar de zes grootste gemeenten van Nederland, zijn daar dit jaar maar liefst driekwart van de supermarkten open op 25 december.  Amsterdam is koploper met 89 procent geopende supers, gevolgd door Den Haag met 83 procent, Rotterdam 76 procent, Utrecht 71 procent en Eindhoven en Tilburg met elk 66 procent’’, aldus Openingstijden.nl.

De supers die niet in handen van beleggers zijn, maar behoren tot de traditionele familiebedrijven, zoals Aldi (familie Albrecht -Rooms Katholiek) en Lidl (familie Schwarz – Baptist) houden om religieuze redenen hun deuren op zon- en feestdagen zoveel mogelijk gesloten. Ook het feit dat het personeel na de topdrukte recht heeft op een vreedzame Kerst speelt bij deze bedrijven een rol van betekenis.

Geef een reactie op dit artikel