Hittegolf kan een week aanhouden. Rode Kruis roept op goed op elkaar te letten

Leestijd: 2 minuten -ZEIST- (ADN) Veel Nederlanders en Vlamingen onderschatten het risico van een hittegolf. Door het Coronavirus zitten bovendien meer kwetsbare mensen geïsoleerd binnenshuis. Daarom roept het Rode Kruis op tijdens de hittegolf extra op elkaar te letten.

Het KNMI en Rijkswaterstaat hebben hun hitteprotocol in werking gesteld. Hitte leidt tot toenemende drukte op de afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen. Wanneer de temperatuur oploopt, melden zich daar meer mensen met gezondheidsklachten.

Komende hittegolf gaat wel even duren

Met zeer hete  dagen in aantocht maakt Yvonne Breedijk, projectleider hitte bij het Rode Kruis, zich deze Coronaperiode zorgen over ouderen, mensen met een chronische ziekte, mensen met overgewicht en dak- en thuislozen. ,,Zij lopen het grootste risico. Wij raden iedereen aan om extra op elkaar te letten.”

Omdat meer mensen thuis zitten vanwege het coronavirus, is het juist moeilijk een oogje in het zeil te houden. Breedijk adviseert dagelijks contact op te nemen met kwetsbare mensen, zoals ouderen. ,,Vraag bijvoorbeeld of diegene wel echt genoeg drinkt. Juist bij ouderen is dat belangrijk, omdat zij minder snel een dorstprikkel ervaren. We adviseren voldoende water, thee of koffie te drinken, ook als je geen dorst hebt.”

Ramen en deuren ‘s nachts open zetten

 ,,Een van de adviezen is bijvoorbeeld om ’s nachts en ’s ochtends ramen en deuren te openen, om de koelte binnen te laten. Maar uit angst voor tocht houden sommigen de ramen toch liever dicht. Het risico van hitte wordt nog altijd onderschat.”

Het KNMI verwacht de komende dagen temperaturen rond de 30 graden. Dat is reden voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om het hitteplan in werking te stellen. Geadviseerd wordt de schaduw op te zoeken, goed te drinken en zware inspanningen achterwege te laten.

Rijkswaterstaat heeft ook het hitteprotocol in werking gesteld. Dat betekent dat gestrande automobilisten extra snel worden geholpen om te voorkomen dat ze onnodig lang in de volle zon moeten blijven staan. ,,Bij pech wordt er meteen een berger ingeschakeld zodat mensen niet te lang op het hete asfalt hoeven te staan”, aldus een woordvoerster. ,,Het voertuig en de mensen worden meegenomen naar een schaduwrijke plek waar ook water aanwezig is waar ze dan verder worden geholpen.”
De ANWB raadt automobilisten aan genoeg water mee te nemen en de airco niet al te koud te zetten, niet meer dan 6 graden onder de buitentemperatuur. Daarmee voorkom je klachten als verkoudheid en hoofd- en keelpijn.