Hoe Johannes en Maria langzaam uit het straatbeeld verdwijnen

Vrijdag 26 november 2021 09:55 – Bron: Redactie binnenland/Margriet Komrij – Beeld: PB
  -Arnhem- In de jaren ’50 kreeg maar liefst één op de vijf Nederlandse jongens Johannes als voornaam. Ook werd toen 13% van de meisjes Maria genoemd. De klassieke Nederlandse voornamen maken de afgelopen jaren vooral plaats voor korte namen, zoals Emma, Lisa, Daan en Sem. Het gebruik van klassieke voornamen daalde af naar minder dan 0,7%. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl dat voornamentrends in Nederland van de afgelopen 70 jaar analyseerde.

Voornamen worden steeds korter
Vóór 1980 kreeg 70% van de pasgeborenen in Nederland een voornaam van 6 of meer letters. Tegenwoordig kiezen ouders juist steeds vaker voor kortere namen. Sinds 1990 is bondig de norm: 80% van de babynamen bestaat uit 5 letters of minder.

Dit betekent overigens niet dat ‘ouderwetse’ namen helemaal verdwijnen. Vaak wordt door ouders gekozen voor kortere versies van langere namen, zoals Sam (Samuel), Daan (Daniël), Liv (Olivia) of Evi (Eveline).

Minder vaak dezelfde naam
Er komt steeds meer variatie in de voornamen van pasgeborenen. In de jaren ’50 en ’60 kregen 38% van de jongens en 43% van de meisjes een voornaam die in de top 10 populairste namen stond. Sinds de eeuwwisseling is dit gedaald naar 2% bij de jongens en bij de meisjes. Ouders zoeken dus vaker naar een zelden voorkomende naam.

De drang naar het kiezen van een onderscheidende naam verschilt per regio. In de provincie Flevoland zijn inwoners het meest divers met voornamen en ook Zuid-Hollandse en Zeeuwse ouders kiezen vaak voor een niet vaak voorkomende naam. Inwoners uit de provincie Limburg zijn het minst divers als het gaat om voornamen.

Betekenissen en oorsprong
Het grootste deel (19%) van de voornamen in Nederland heeft betrekking op persoonlijkheidskenmerken, zoals Dries (dapper), Anita (genadig) en Mariëlle (opstandig). Ook de natuur en dieren zijn met 17% een grote inspiratiebron, en leiden bijvoorbeeld tot Olivier of Olivia (olijfboom), Arie (leeuw) en Arthur (beer).

Het grootste deel van de populaire voornamen komt uit het Latijn (10,4%), gevolgd door het Angelsaksisch (9,6%). Oer-Hollandse namen, zoals Cornelis, Willem en Pieter, zijn met 8,7% in de minderheid.

De volledige analyse is gevisualiseerd op: https://www.beslist.nl/info/babynamen.html

Geef een reactie op dit artikel