Hoezo regels? Barneveld gooit kerkdeuren wagenwijd open

Zaterdag 16 oktober 16:00 (Bron: GGN Barneveld Foto: Wiki-cc)

-Barneveld- Bij gereformeerde kerkdiensten in Barneveld-centrum zullen morgen meer dan dertig mensen aanwezig zijn.

Dat zegt een woordvoerder van de gereformeerde gemeentekerk tegenover de pers. De kerk gaat daarmee regelrecht in tegen het advies van de koepel van hersteld hervormde kerken en de oproep van de overheid terug te keren naar maximaal 30 personen.

“We hebben gehoor gegeven aan het morele appél van de overheid”, vertelt woordvoerder Hans van der Velde. “We hebben echt gemeend om onze eigen verantwoording daar in te nemen.” Hoeveel uitnodigingen er zijn verstuurd wil hij echter niet zeggen. “Dat gaat dan weer een eigen leven leiden”, aldus de woordvoerder. Hij geeft aan dat het daadwerkelijke aantal bezoekers ook afhangt van hoeveel mensen reageren op de uitnodiging.

Wel bevestigt hij dat er minder dan vierhonderd, maar meer dan dertig zijn uitgenodigd. “Gezondheid van kerkgangers, maar ook van de samenleving vinden we belangrijk”, aldus Van der Velde. “Gelet op de omstandigheden in de kerk hoeven we niet terug naar dertig. We hebben een hoge kerk, goede ventilatiemogelijkheden en zitplaatsen”, vindt hij.

Mondkapjesbeleid aangescherpt

Wel heeft de kerk het mondkapjesbeleid verscherpt. “We hebben een advies gegeven dat men mondkapjes draagt bij het binnengaan en verlaten van de kerk”, aldus de woordvoerder. Dat betekent dat de gezichtsbescherming af mag op het moment dat de kerkgangers plaatsnemen. Van der Velde kijkt ook alvast vooruit: “Komende week gaan we weer kijken of we verder moeten afschalen of dat we het kunnen handhaven.”

Geef een reactie op dit artikel