Inlia doet oproep aan kerken: Opvangplekken voor dakloze asielzoekers nog steeds hard nodig

Leestijd: 1 minuut
Vrijdag 18 november 2022 – 11:21 uur – Bron: Inlia – Beeld: Publiek domein
 -Groningen- Omdat het capaciteitsprobleem nog steeds niet is opgelost, doet de interkerkelijke hulporganisatie Inlia nogmaals een dringend beroep op alle kerken om te onderzoeken of men crisisopvang zou kunnen realiseren.

Sinds Inlia eind augustus een eerste oproep deed om in actie te komen, is op 47 locaties voor kortere of langere tijd onderdak geboden aan asielzoekers uit Ter Apel voor wie het COA geen bed kon bieden. Tot op vandaag is het Inlia gelukt meer dan 18.000 overnachtingen te verzorgen. Meer dan 1.900 vrijwilligers van meer dan 100 lokale kerken en geloofsgemeenschappen zijn daarbij betrokken.

Nog steeds vrijwilligers nodig

Op veel plaatsen waar op dit moment opvang wordt verleend zijn ook nog steeds vrijwilligers nodig. Naast kerkgebouwen van geloofsgemeenschappen worden bijvoorbeeld ook leegstaande kerken in particulier bezit en bedrijfspanden en een hotel voor opvang gebruikt. Inlia wil u dan ook vragen om creatief te helpen zoeken naar concrete mogelijkheden naast uw eigen kerkgebouw.

De opvang van asielzoekers is en blijft een verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid, en Inlia blijft die dan ook met klem daar op aanspreken. Tegelijkertijd kunnen wij als Christelijke gemeenschappen mensen in nood niet de rug toekeren. In de woorden van de Protestantse Diaconie van Gouda:

Laten we ons niet verschuilen achter het argument dat wij als kerk niet het probleem van de overheid moeten oplossen. Waar staat het voorbehoud in de bijbel dat ik een naakte niet mag kleden omdat de overheid dat zou moeten doen? Een hongerige niet mag voeden omdat de overheid daarover gaat?

Wij zijn dankbaar dat wij met elkaar er voor hebben kunnen zorgen dat mensen niet in de kou zijn blijven staan. Wilt u ook bijdragen aan het lenigen van de nood? Reageer dan per mail aan crisisopvang@inlia-projecten.nl.

Geef een reactie op dit artikel