Jehova Getuigen mogen niet zomaar informatie over u bijhouden

STRAATSBURG-De Europese privacyregels gelden ook voor geloofsgemeenschappen. De Jehova’s getuigen mogen dus niet zonder uw goedkeuring uw naam, adres of geloofsovertuiging verzamelen nadat ze bij u hebben aangebeld, zo oordeelt het Europese Hof van Justitie woensdag.

De Jehova’s getuigen, ook u kent ze misschien vooral van de huisbezoeken die de leden van de gemeenschap verplicht moeten afleggen om nieuwe zieltjes te winnen. Daarbij houden die leden echter vaak aantekeningen bij met informatie die ze tijdens hun van-huis-tot-huisverkondigingen inwinnen. Dat kan uw naam of adres zijn, maar ook uw geloofsovertuiging of gezinssituatie.

Ook al zijn die lijsten hoofdzakelijk bedoeld als geheugensteuntjes voor eventuele latere huisbezoeken, toch zijn ze zwaar illegaal. Uw persoonsgegevens werden namelijk verzameld en opgeslagen zonder uw instemming, en dat is in strijd met de privacyregels.

Dat oordeelde het Europese Hof van Justitie woensdag. Het vonnis volgt nadat de privacyautoriteit van Finland in 2013 de geloofsgemeenschap verbood nog langer persoonsgegevens te verzamelen en te verwerken. Het kwam daarop tot een rechtszaak bij het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Het Hof besloot nu dat voor geloofsgemeenschappen geen uitzondering kan worden gemaakt, en dat ook die zich aan de Europese privacyregels moeten houden.

‘God staat niet boven privacywetgeving’

‘Wij zijn op de hoogte van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, maar wensen hierop niet te reageren voor we inzage hebben gehad in het volledige vonnis’, zegt Louis De Wit, woordvoerder van de Jehovah’s Getuigen. Hij gaat ook niet in op de vraag of de Jehovah’s Getuigen tot vandaag zulke lijsten bijhouden over hun afgelegde huisbezoeken. ‘Wij wachten af welke houding de regering naar aanleiding van dit vonnis zal innemen’, klinkt het.

Het ministerie van Binnenlandse zaken te Den Haag bestudeert de zaak en wil nog niet uitgebreid reageren. De Belgische staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) daarentegen is zeer duidelijk. ‘God ziet misschien wel alles, maar dat wil niet zeggen dat Hij boven de nieuwe Europese privacywetgeving staat’, zegt woordvoerster Lotte Vanderstockt. ‘Daarin staat bovendien letterlijk dat ook geloofsgemeenschappen zich aan die wetgeving moeten houden. Krijgen wij dus klachten binnen, of trekt de Gegevensbeschermingsautoriteit aan de bel, dan zullen wij zeker stappen ondernemen.’ In Duitsland liggen de Jehova’s getuigen samen met Charismatische bewegingen al een tijdje ‘onder de loep’ van de binnenlandse veiligheidsdiensten en niet alleen voor overtreding van de privacy-wet.

Bron: ARD Foto: MB archief

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*