Justitie vergeet bidprentjesboef

Hij is een obsessief verzamelaar van bidprentjes en gaat zó ver in zijn hobby, dat hij mensen bewust oplicht.

-MAASTRICHT- (ADN) Justitie is vergeten de beruchte Limburgse bidprentjesboef Rafaël N. (51) te dagvaarden voor zijn eigen zitting. Door deze vergissing is de zaak voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Tijdens de zitting waren alle betrokkenen aanwezig in de rechtszaal, iedereen was er, behalve Rafaël.

Dat zorgde voor de nodige commotie. “Kijk, als een verdachte een uitnodiging weigert, dan is het prima om de zaak voort te zetten”, zegt advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen. “Maar dan moet hij wel een uitnodiging krijgen. Ik heb met  plaats-vervangende schaamte geconstateerd dat justitie vergeten is de hoofdrolspeler voor de zitting uit te nodigen.”

OplichtingDe Maastrichtenaar wordt verdacht van oplichting en mishandeling, nadat hij zich meermaals heeft uitgegeven als medewerker van de Kerk of een uitvaartonderneming. Op die manier probeerde hij mensen te overtuigen een bidprentje van een overleden familielid af te staan. In twee gevallen zou zo’n confrontatie gepaard zijn gegaan met geweld.

Inmiddels zijn er zelfs uitvaartcentra die zich wapenen tegen de komst van Rafaël. Een medewerkster van een Maastrichts centrum verklaarde eerder bij de politie dat Rafaël bekend is in ‘het wereldje’ en dat er zelfs beleid is gemaakt rondom zijn komst. Hij mag aanwezig zijn en krijgt een prentje, zolang de vijftiger zich gedraagt.

Recidivist met TBSRafaël staat al jaren te boek als de bidprentjesboef. Vaak krijgt hij de prentjes op een rechtmatige manier, maar als dat niet lukt gaat hij ook zijn boekje te buiten. De vijftiger is meermaals veroordeeld en kreeg zelfs tbs voor het belagen van mensen voor een bidprentje. In 2005 kreeg hij tbs voor zijn uit de hand gelopen hobby. Zes jaar later kwam hij op vrije voeten, maar ging hij opnieuw de fout in. In 2015 werd hij veroordeeld tot twintig maanden cel. Ook in het lopende dossier stapelen zaken zich op. Op 22 mei 2018 werd zijn voorarrest in de ene zaak opgeheven en op 9 juli 2018 werd hij gearresteerd in de volgende. Bij de eerste zou hij zorgcentrum De Zeven Bronnen zijn binnengedrongen en geweld hebben gebruikt, in de andere zaak heeft hij volgens justitie geweld gebruikt om een nu 83-jarige vrouw van prentjes te beroven.

Desondanks ziet advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen voldoende perspectief voor zijn cliënt. Zo kwam de 83-jarige vrouw later terug op haar verklaring dat ze hardhandig was aangepakt door Rafaël. Dankzij die verklaring werd zijn voorarrest al opgeheven. Daarnaast is justitie cruciale beelden kwijtgeraakt die ze heeft gekregen van Envida, waar De Zeven Bronnen onder valt. Desondanks ziet advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen voldoende perspectief voor zijn cliënt. Zo kwam de 83-jarige vrouw later terug op haar verklaring dat ze hardhandig was aangepakt door Rafaël. Dankzij die verklaring werd zijn voorarrest al opgeheven. Daarnaast is justitie cruciale beelden kwijtgeraakt die ze heeft gekregen van Envida, waar De Zeven Bronnen onder valt. Dat maakt dat Rafaël mogelijk alleen vervolgd wordt voor zijn babbeltrucs, omdat er weinig bewijs overblijft voor de vermeende mishandelingen. Dinsdag wordt ook de psyche van de Maastrichtse bidprentjesboef besproken. Hij is in deze zaak slechts deels onderzocht door het Pieter Baan Centrum, omdat zijn voorarrest werd opgeheven terwijl het onderzoek nog liep.

Het is nog niet bekend wanneer hij weer voor de rechter moet komen. Tot die tijd kan hij blijven proberen bidprentjes te scoren want tot aan de volgende zitting blijft hij op vrije voeten.

 

Geef een reactie op dit artikel